Az MDF kampánya fenyegető, a Fideszé lassan erősödik

Egy hónap van a választásokig, tehát a kampány igazán kemény része még előttünk áll. Ennek ellenére eddig is kijutott különböző ügyekből, botrányokból. Előző számunkban közölt cikkünk folytatásaként ezúttal a két ellenzéki párt, a Fidesz és az MDF kommunikációját, jelszavait, programját elemezzük.

Múlt heti cikkünk azzal a költői kérdéssel zárult: vajon mit jelenthet az MDF plakátjain látható óriási cumi? Ezúttal tehát többek között foglalkozunk a demokrata fórum „távolságtartásával”, politikai kiüresedésével, illetve a Fidesz kampányának tanulságaival és Orbán Viktor szerepével is.

MDF: az új Centrum

Ha az SZDSZ kapcsán előző számunkban úgy fogalmaztunk, egykor az értelmiség pártjának tartották, akkor a Magyar Demokrata Fórum esetében mindenképpen indokolt azzal kezdeni az elemzést, hogy 16 évvel ezelőtt a hazafias értelmiség által alapított tömegmozgalom volt, amelyből egy hasonló szellemiségű és hasonlóan kiforratlan belső szerkezetű párt jött létre. A dinamikus, a történelmi helyzetet nemcsak értelemmel, hanem érzelemmel is átélő többség fölé fokozatosan kerekedett egy pragmatikus, a hatalmi technikákat ügyesen elsajátító kisebbség. A párt az egyre növekvő belső feszültség hatására több robbanásban több részre hasadt. Mára nemcsak a széles körű támogatottság lett a múlté, hanem az értelmiségiek jelentős része is elhagyta a pártot. Ebben a ciklusban még a legkitartóbb ős-MDF-esek is távoztak – önként vagy kényszerből. Lezsák Sándor, Balsai István a Fidesz támogatásával indul ezen a választáson, de a politikától visszavonult Für Lajos is elhagyta néhány hónappal ezelőtt szeretett pártját.

Ez az MDF már nem az, amelyik Antall József idejében volt. Nehezen hihető, hogy az első szabadon választott kormány miniszterelnöke helyeselne egy olyan politikai kommunikációt, amely a jobb- és a baloldal vezető pártjaitól való távolságtartáson alapszik. Márpedig az MDF-nél pontosan ezt látjuk, jó példa erre a múlt hétvégi kampánynyitó gyűlés is. A rendezvényen Dávid Ibolya pártelnök a következőképpen fogalmazott.

– Nem múlik el nap, hogy ne szegeznék nekem a kérdést, vajon kivel fogunk koalícióra lépni. Itt van az MSZP. Az MSZP baloldali utódpárt és máris két ok, amiért nem szövetkezhetünk velük. Mindezen túl van egy harmadik ok, ami miatt az MSZP nem lesz koalíciós partnerünk. A szocialisták az elmúlt négy évben bebizonyították, hogy milyen az, ha rájuk bízzák a kassza kulcsát. Ehhez a szocialisták nem értenek – vélekedett a pártelnök, majd áttért a Fideszre. – Néhány évig egymás mellett álltunk, természetes szövetségeseknek hittük egymást, a Fidesz azonban nagyon megváltozott az utóbbi években. A Fidesz ma a kádári nosztalgiára játszik, baloldali kádári értékekben gazdagodott.

Tény, hogy Orbán Viktor az utóbbi időben feltűnően sokat beszél a szolidaritásról, s az is igaz, hogy adócsökkentést és jövedelemnövelést is ígér. Ezek azonban nem a kádárkor értékei. Ha már baloldali párhuzamokat keresnénk, sokkal inkább a skandináv típusú szociális állammodellt vehetnénk alapul, mint a kádári államszocialista képletet, amelynek mellesleg egyenes ági leszármazottja a Gyurcsány-féle államkapitalista elv.

Erre persze Dávid Ibolya és néhány máig kitartó támogatója nyilván gyorsan válaszolna, ám kétséges, hogy szavaiknak több alapja lenne-e, mint az EP-választásokon bedobott gumicsontnak. Akkor ugyanis az elnök asszony azt mondta, a két nagy párt 70:30 arányban osztozkodik a nemzeti vagyonon. Az európai parlamenti választások után azonban nem forszírozta tovább a kérdést, pedig ha igaz, ezzel az MDF akár nyerhetett is volna. A nagy pártokkal történő együttműködés elutasításáról szóló szavai mindenestre némi előrelépést mutatnak. Néhány héttel korábban ugyanis helyettese, Hock Zoltán még nem zárkózott el nyíltan az MSZP-vel való koalíciótól.

Nagyobb baj az MDF kiüresedése. Ezt ábrázolja a már többször említett cumi, ami piros és narancssárga színekben pompázik a plakátokon. A cuminak kettős jelentése van: egyrészt azt hirdeti, hogy az MDF már felnőtt, tehát ők „nem veszik be az ígéreteket”, másrészt pedig azt is mutatja, hogy a párt az MSZP-ről és a Fideszről egyaránt lesújtó véleménnyel van. A nem kevéssé ízléstelen képhez olyan egyszerű és demagóg szlogenek párosulnak, mint például „A magas adó csökkenthető”, vagy „A korrupció megállítható”.

Fidesz: váratlan pofon

Van egy jó hírünk. A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség kampánya percre pontosan lett megtervezve, megkomponálva: hogyan tér vissza Orbán Viktor a napi politika színterére, milyen legyen az új logó, mi legyen a jelszó – egyszerű, közhelyes, megjegyezhető – és jött a „Változás 2006”. Tudományos alapossággal készítették elő a különféle típusú országjáró „konzultációkat”, majd az ezekre támaszkodó „országértékeléseket” is. A 2002-es andalgással szakítva a Fidesz most negatív kampányt is folytat, ami láthatóan igyekszik ellensúlyozni a balliberálisok negatív kampányát. Talán azért nem sikeres ez, mert ahogy az igazi úrinőnek nem megy a káromkodás, olyan nehezen megy ez a Fidesznek.

A párt mintha nem készült volna fel igazán arra, hogy minden irányból folyamatos támadások érik. Az ember elképzeli a Fidesz kampányszakembereit, ahogy elképzelik a választási küzdelmet, ami olyan lehet a szemükben, mint egy bokszmérkőzés. Osztanak, szoroznak, elemeznek, látják maguk előtt a magyar választót, aki, mint egy cáfolhatatlan statisztikai törvény, kérlelhetetlen pontossággal követi majd a legjobb szakkönyvek idevágó fejezeteit és szavaz. Ide, nekünk. E célból hívószavakat szerkesztenek mély tudományos alapon, mint például „család, otthon, biztonság, munkahely, szolidaritás, gördeszka, habos sütemény, 19. havi nyugdíj”, és elégedetten dőlnek hátra, itt aztán minden meg van tervezve. Így hát a versenyzőt vidáman kiküldik a küzdőtérre… aztán egy hatalmasat csodálkoznak, amikor hordágyon hozzák vissza… az ellenfél ugyanis nem a szakirodalomból készült föl.

Sokkal jobban kellett volna kezelni a Magyar Vizsla-ügyet. Ilyen ugyanis nem fordulhatott volna elő. A szerverügy pedig már olyan súlyos botrány, ami fölött nem lehet elsiklani, s ami a kampányban még visszaüthet: miközben a párt élharcosai a Gyurcsány Ferenc elleni rendőrségi nyomozásért küzdöttek – eredménytelenül -, aközben most a rendőrség a párt titkos számítógépes kalózai után indított nyomozást. Még fel sem ocsúdott a közvélemény, már itt van Deutsch-Für Tamás lebőgése Gyurcsány megmanipulált fotójával. Kiderült, hogy a miniszterelnök nem mutogatott senkinek semmit. Lehet ismét bocsánatot kérni. És nehéz nem észrevenni, hogy amíg kíméletlen gyorsasággal járt el a párt a politikai alkudozásban tetten ért képviselőjelöltjével szemben és váltotta le a jelöltségről, addig az előbbi súlyosabb hibákért senkit sem váltottak le.

A balliberális oldal sokkal előrébb jár az ellenfél hibáinak kihasználásában. Igaz, Gyurcsány Ferenc kóborkutyázása, vagy a Nomentana-ügy például azért is vert az elvárhatónál kisebb hullámokat, mert a sajtó többsége a másik oldalhoz húz. Az azonnali reakciók terén még fejlődnie kell a Fidesznek, mert ha későbbiekben is lesznek hasonló kommunikációs gyengeségek, akkor ezek a jól felépített kampány eredményeit is veszélybe sodorhatják.

Üzenet mindenkinek

Orbán Viktor budapesti évértékelő beszédében fogalmazta meg a következő polgári kormány programjának legfontosabb gondolatát: ha a Fidesz nyer, Magyarországon a magyar emberek lesznek a legfontosabbak. Üzent a nyugdíjasoknak – lesz 14. havi nyugdíj. Üzent a bérből és fizetésből élőknek, a kis- és középvállalkozóknak – tíz százalékkal csökken a tb-járulék, miáltal emelkednek a bérek és új munkahelyek jönnek létre. Üzent a gyermekeseknek – újra lesz családi adózás. Üzent a fiataloknak, az új otthonra vágyóknak – újra lesz rendes lakástámogatás. Üzent a mezőgazdaságból élőknek – a gazdák döntenek majd a mezőgazdaság kérdéseiről. Lesz Új Széchenyi Terv, Új Budapest program, családi gépkocsiprogram és Új Nemzedék-kártya is, emellett a pártelnök meghirdette a félelem nélküli élet programját is a közbiztonság növelése érdekében.

A Fideszt politikai ellenfelei gyakran vádolják azzal, hogy nincs programja. Valójában az az igazság, hogy csak a Fidesznek van programja. Az MSZP gyakorlatilag a Fidesz-program tagadására, majd utólagos kisajátítására alapozza – tagadhatatlan leleménnyel – választási retorikáját, az MDF cuclikkal álmodik, az SZDSZ pedig – bocsánat a szóért – csak hülyéskedik Kovács Pistivel. Érdekes különben, hogy a mindent és mindenkit utánzó MSZP ezúttal óvatlan volt, és a liberálisok kissé pedofil beütésű kampánymeséjét is átvették. Az MSZP legújabb óriásplakátján Gyurcsány Ferenc bazsalyog egy csecsemőre…

A hírek szerint a polgári szövetség minden valószínűség szerint március 19-én vasárnap tartja programadó kongresszusát, ahol felettébb nagy valószínűséggel Orbán Viktor lesz a párt hivatalos miniszterelnök-jelöltje. A hangsúly a programon lesz, amelynek legtöbb elemét az elmúlt hetekben megismerhették ugyan az érdeklődők, de vélhetően itt majd akár kézbe is vehetik. És még lesz három hét a sorsdöntő első fordulóig. Ugyanis mindenki számára világos, hogy ez a választás az első fordulóban dől el.

Négy évvel ezelőtt a Fidesz egy álmatag kampányt vitt a „jaj, csak túl ne győzzük magunkat!” jelszavával. Az első forduló sokkját követően, feledvén a ráerőltetett semleges magatartást, Orbán Viktor közvetlenül a saját táborához szólt. Őszintén elismerte, hogy baj van, s arra kérte táborát, hogy mindenki hozzon magával még egy embert. A kérés teljesült: az első fordulós vereséget követően a második forduló végére a Fidesz megnyerte a választást, bár az egyszerű többséget nem érte el, így alakított kormányt a két vesztes. Most kissé hasonló a helyzet. Orbán Viktor ismét semleges magatartást tanúsít, amely a közvélemény-kutatások szerint éppen olyan eredménytelen, mint 2002-ben volt. A kérdés csak az, hogy most 2006-ban az első forduló előtt, vagy ismét csak az után szólítja meg táborát a jobboldal vezető embere, s feledve a hónapok óta reménytelenül ajnározott, meggyőzhetetlen baloldali szavazókat, megmondja-e nekik, amit négy éve szeretnének hallani, hogy számít rájuk. Hogy rájuk számít. És kéri, hogy jöjjenek és hozzanak magukkal még egy embert.

-vfp-