Fotó: MTI/Honvédelmi Minisztérium
A Honvédelmi Minisztérium által közzétett képen Vargha Tamás parlamenti államtitkár beszédet mond a Vigorous Warrior 24 és Clean Care 24 nemzetközi katona-egészségügyi gyakorlaton a Fejér vármegyei Bakonykútiban 2024. május 8-án

A Magyar Honvédség bakonykúti gyakorlóterén Vargha Tamás elmondta: 35 ország 1400 katonája vesz részt a közös gyakorlaton, amelyre hosszú idő óta készültek, s amely azt is mutatja, „együtt erősek és erősebbek vagyunk”. Jelezte, hogy NATO-országok és partnerországok találkoztak a gyakorlótéren, és annak utolsó napján is azt bizonyítják: képesek életeket menteni.

Hirdetés

Az államtitkár leszögezte: a háború arról szól, hogy ki tudja minél gyorsabban, minél több eszközét, harci technikáját, haditechnikáját megsemmisíteni az ellenségnek, miközben a katonák élete veszélyben van, többen sebesültek lesznek. Úgy vélte, ez a gyakorlat is bizonyítja, hogy a katonai egészségügyben dolgozók képesek életeket menteni, sebesülteket gyógyítani.

Vargha Tamás hangsúlyozta: ezen képességek, mint a Magyar Honvédség Role 2-es szintű katonai kórháza a harctérhez közel is alkalmas arra, hogy a sebesült katonák 95 százalékát, vagy akár többet is megmentsen.

Korábban írtuk

Az államtitkár a jelenlévőket angol nyelven köszöntve kiemelte: válságos időszak a mostani, hiszen háború zajlik Európában, háború dúl mindenfelé a világban. Megnyugtatónak nevezte ugyanakkor, hogy mennyi nemzet, partnerszervezet mozdult meg a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ felhívására.

Mint fogalmazott: „a háborúkat nem lehet fegyverrel megnyerni, ugyanilyen fontos életeket menteni”. Vargha Tamás rámutatott: Magyarországon nagy hagyományai vannak a hadiorvoslásnak, amit bizonyít, hogy közel 15 éve Magyarországon alakult meg a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központja.

Az államtitkár kiemelte, hogy Magyarország elkötelezett tagja a NATO-nak, és teljes mértékben elkötelezett az európai béke mielőbbi megteremtése és fenntartása mellett.