Versengenek, mégis egymást erősítik Eger és Szekszárd bikavérei, melyek idén is nemes vetélkedés keretében mutatkoznak be a fővárosban február 20-án.

Bár a bikavér borfajta presztízsét a kommunizmus mennyiségi szemléletű tömegtermelése igencsak megkoptatta, a Borászportál (www.boraszportal.hu) megbízásából 2790 fő megkérdezésével elvégzett felmérésből az derült ki, hogy míg a megkérdezettek 17,4 százaléka vásárol ajándékozás céljából egy átlagos palack bort, addig a bikavér esetében ez az arány 51,7 százalék, s vendégváráskor is előszeretettel készülünk ezzel a borfajtával. Ez azt bizonyítja, hogy minden viszontagság ellenére a bikavérre nem a hétköznapok, hanem az ünnepélyes alkalmak boraként tekintünk. Joggal, hiszen a jó bikavér elegáns, könnyed, mégis összetett szerkezete lendületes gyümölcsösséggel, élénk savakkal párosul, s így elsőrangú kísérője például a vadhúsoknak.

E nemes nedű megtépázott hírnevének helyreállítását célozza a termelésére jogosult két borvidék legszebb tételeinek hagyományos fővárosi seregszemléje, az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj, melyre idén február 20-án 18 és 21 óra között kerül sor a Corinthia Hotel Budapest (VII. Erzsébet körút 43-49.) átriumában. A bemutatón 13 egri és ugyanennyi szekszárdi pincészet mutatja be piaci forgalomban lévő bikavéreit. A belépő elővételben 6000 forint, a helyszínen 6500 forint, amihez kóstolópohár is jár. Bővebb információ: 06-74-673-709, 06-30-235-5160, szekszardborvidek@tolna.net

Á.B.