Fotó: Demokrata/Vogt Gergely

A legjobb európai történelmi szállodákat tömörítő szervezet, a Heritage Hotels of Europe a november közepén megrendezett nemzetközi gáláján adta át a Heritage & Gastronomy díjat a Prónay-kastély szakembereinek. A konyhaművészeti elismerésért 11 ország több mint 100 kastélyszállója versengett. A szakmai civil szervezet a kitüntetéssel olyan helyszíneket és csapatokat kíván népszerűsíteni, akik az ételeiken keresztül is meg tudják mutatni a tradíciók időtállóságát.

Hirdetés

A Cserhát lábánál, Budapesttől 50 kilométerre található Nógrád vármegyei Prónay-kastély 2014-ben bővült új épületszárnyában az apartmanoktól a standard szobákig különböző kategóriájú szálláslehetőségek közül válogathatnak a vendégek. Az ősfás kastélyparkban felépített régi, romantikus hangulatú épületekben, a Nagy-, és Kiskastélyban pedig korabeli stílusú bútorokkal és dísztárgyakkal berendezett exkluzív lakosztályok várják a pihenni vágyókat. A kínálatot a Prónay Balance Spa wellness részleg szolgáltatásai egészítik ki.

Tömösvári Szilvia, a szálloda igazgatója arról tájékoztat, hogy a régió idegenforgalmi látnivalói, kulturális kincsei mellett a helyi gasztronómia értékeinek népszerűsítését is fontos küldetésüknek érzik.

Éttermük alapanyagait jórészt helyi termelőktől szerzik be, mert hisznek abban, hogy az egymást segítő vállalkozások nagyobb eséllyel képesek felvirágozatni a régiót. Éppen ezért a nógrádi vadfelvágott, a helyi tökmag és szarvasgomba, a sajt, az alsópetényi méz, levendula lekvár és szörp, valamint a nógrádi bogyósokból készített pálinka egyaránt szerepel a Felice Étterem étlapján, amely gróf Batthyány Felíciáról, a birtok utolsó lakójáról kapta a nevét.

Korábban írtuk

Az étterem séfje, a régióhoz ezer szállal kötődő Oláh István a helyi és környékbeli alapanyagok mellett kiemelten figyel a fogások szezonális frissességére is. A konyhában a főszerepet a Nógrád vármegyei hagyományos ízei kapják, amelyek akár más nemzetek zamataival is harmonikusan megférnek az étlapon. Így került be a menübe a konfitált kacsamell cukkinivel, a bulgur tabboulech (az arab konyha zöldfűszeres salátája), vagy éppen a kókusztejes szarvashúsos bazsalikomos Tom Kha Gai (népszerű thai leves). De a kínálatból természetesen nem maradhatott ki a dödölle, a palócleves, illetve a vadhúspörkölt galuskával sem, persze egy kicsit másképp, modern köntösbe foglalva.

Fotók: Lajti Balázs

A jó gazda gondosságával figyelnek az ételérzékenységgel élőkre, ezért a fogások jellemzően glutén- és laktózmentesen készülnek, de a választék tervezésénél nem feledkeznek meg a vegetáriánusokról és a vegánokról sem.

A vendégek gasztronómiai élményét minőségi badacsonyi borok fokozzák a páratlan történelmi környezetben.

Az étteremben egyelőre kizárólag előzetes foglalással és minimum 10 fős csoportok számára kínálnak étkezési lehetőséget, biztosítva, hogy vendégeik számára a legmagasabb szintű kiszolgálást és figyelmet nyújthassák.

Történelmi kastélyból rendezvényhelyszín

Az 1750-es években épült alsópetényi kastély és birtok a XIX. század első felében került a magyar közéletben fontos pozíciókat betöltő Prónay családhoz, akik leszármazottak nélkül haltak ki.

A II. világháborút követően a kastélyegyüttest államosították. A történelem viharai által megtépázott birtok 2009-ben – egy tulajdonosváltást követően – az informatikai profilú vállalkozást vezető Dr. Molnár József birtokába került. A műemlékvédelmi szempontok figyelembevételével történő autentikus kastélyfelújítás mellett az új tulajdonos szándéka egy sokoldalúan hasznosítható, modern rendezvényhelyszín létesítése volt. Az újonnan kialakított, korszerű épületeket sikerült harmonikusan beilleszteni a régiek közé. A Város- és Faluvédők Szövetsége, – a Hungaria Nostra – Podmaniczky-díjjal ismerte el az értékmentő munkát.

A kastélyépületek, a park, és a szálloda új szárnya napjainkban esküvők, családi események, konferenciák, workshopok, céges rendezvények kedvelt helyszíne.