Hirdetés

Biztosan vannak nálam avatottabb szakértői is az étteremkritikának, olyanok, akiknek megvan a képességük arra, hogy alapos elemzésnek vessenek alá ételeket, értékeljék a hozzávalók műnőségét, az elkészítés módját hitelesség, frissesség tekintetében. Saját tudásom leginkább az ételek „finom-nem finom koordináta-rendszeren” való pontos elhelyezésére jogosít fel, azonban lelkes kínaikonyha-rajongóként, több tucat autentikus kínai gasztroélmény birtokosaként vállalkoztam arra, hogy őszinte véleményt mondjak Budapest kínai negyedének legújabb gyöngyszeme, a Zhentangzi hot pot vendéglő kínálatáról.

Az első, amit el kell mondani, hogy a vendéglőnek egyelőre nincs Facebook-oldala, így nem tudunk rákeresni, előre kiválasztani az ételeket, asztalt foglalni. A Zhentangzi a Jegenye utca 28. szám alatt várja az éhes közönséget, közvetlenül a méltán jó hírű Spicy Fish mellett, amely valóságos intézménnyé nőte ki magát az ázsiai konyha hazai rajongói körében.

Enteriőr

A Zhentangzi külső és belső kialakítását tekintve a legkínaibbnak kinéző kínai vendéglő azok közül, ahol volt szerencsém megfordulni Budapesten. A tulajdonos elmondása szerint minden bútort és kelléket Kínából rendelt, ezzel garantálva a lehető leghitelesebb élményt a budapesti közönség számára. A belső tér a szecsuani Csengtu város jellegzetes házait mintázza, mintha a hagyományos kínai épületek között futó mellékutcákon terítettek volna asztalt számunkra. Talán picit egy színdarab díszletei között érezhetjük magunkat az első néhány percben, azonban a hely atmoszférája hamar megteremti az otthonosság érzését.

Mindezek mellett tudni kell azt is, hogy a kínaiak alapvetően diszkrét népek. Az élet minden területén arra törekszenek, hogy senkit ne háborgassanak, illetve őket is hagyják békén. Ez vonatkozik az étkezésre is, ugyanis lehetőség van arra, hogy a vendégek elfüggönyözzék magukat, miközben átéléssel élvezik a kínai ételek ízét. A Zhentangziban ennek érdekében különböző méretű boxokat alakítottak ki, amelyek 4-6 fős vagy kifejezetten nagy társaságok befogadására képesek.

Mi egy négyfős asztalnál foglaltunk helyet, azonban nem takartuk el magunkat, hogy bezsebelhessük az elismerő pillantásokat, ami a kínai pálcika ügyes használatáért jár nekünk.

Korábban írtuk

Az élmény

A Zhentangziban kizárólag hot potot (forró tál) szolgálnak fel. Ez azt jelenti, hogy hatalmas, fűszeres alaplével teli üstöket helyeznek egy speciális asztal közepére, amelyeket folyamatosan hevítenek, hogy a vendégek a fortyogó levesben megfőzzék azokat a nyers hús- és zöldségdarabokat, amelyeket előzőleg megrendeltek a pincérektől.

Mi sertésvesét, fűszerezett marhahúst, bárányt, darált rákhúst pitajával keverve, libabelet, lótuszgyökeret, krumplit, pálcikára szúrt rákot ettünk, amihez kínai teát és thaiföldi édes szójatejet ittunk. A szójatej jelentőségét akkor érezzük, amikor a csípős falatok kezdik komolyan próbára tenni a tűrőképességünket. Az édes ital tehát megváltást jelent közben.

A szertartásszerű lakoma első lépéseként azonban egy asztalhoz kell járulni, ahol összeállíthatjuk azt a saját ízlés szerint összekevert szószt, amely az étkezés során mindvégig társunk lesz, vagyis amelyben a megfőtt falatkákat megmerítjük elfogyasztásuk előtt. Előbb magvakból kikevert barna masszát teszünk egy kistányérba, majd abban elkeverünk zöldségeket, fűszereket és különböző szószokat, olajokat. Mikor jó alaposan összedolgoztuk a mártást, leülhetünk az asztalunkhoz és nekifoghatunk az étkezésnek.

Figyelem! Egy művelt kollégám jött rá, hogy érdemes többféle szószt magunk elé tenni, azaz a magvas változat mellé sima ecetet, szójaszószt vagy bármit kézügybe tenni, hogy időnként legyen módunk valamilyen könnyedebb lében megfüröszteni a falatokat, ha már úgy érezzük, hogy egy pillanatnyi szusszanásra van szüksége az ízlelőbimbóinknak.

Summázat

Ha csak annyi haszna lenne a keleti nyitásnak, hogy Budapesten olyan vendéglők nyílnak, mint a Zhentangzi, már akkor is minden erőfeszítést megért volna az ügy. Az étel és a hely is kitűnő minőséget képvisel, esztétikus és ízléses minden elemében. Az árak jelentősen húzosabbak, mint egy belvárosi gyorsbüfében, azonban ez esetben nem egy tál rizsért és némi feltétért fizetünk, hanem a kifogástalan étel mellé kulturális élményt is kapunk. Az elmúlt néhány évben rengeteg kínai vendéglőben megfordultam, Budapesttől Bécsen, Pekingen, Congqingen és Jinanon át Xinyangig, azonban a Zhentangzi a legkellemesebb élmények egyike marad még sokáig.

Végezetül annyit érdemes tudni, hogy a vendéglőt elsősorban Budapesten élő kínaiak látogatják, ez azonban senkit ne riasszon el attól, hogy próbát tegyen az új vendéglővel. Az első alkalommal azonban ezen cikk elolvasásán kívül érdemes alaposabban utánanézni, mit és hogyan érdemes főzni hot pot evés közben, nekünk ugyanis kitűnő kínai barátaink voltak segítségünkre, így könnyen boldogultunk. Szóval a gasztronómiai kalandokra éhes magyarok a Zhentangzi előtt szerezzenek maguknak kínai barátokat, vagy nézzenek meg néhány ismeretterjesztő videót a világhálón. A budapesti hot pot vendéglőt ugyanis bűn kihagyni.