Az angyalhaj az új dubaji csoki
Vigyázat: hajszálak kerültek a csokoládéba!
Török vattacukor, pisztáciakrém, egy csipetnyi vanília, gránátalma és málna, no meg persze ruby csoki – a dubaji után itt a legújabb csokoládé-őrület, az angyalhaj. A belgiumi Tucho kézműves csokoládémanufaktúrában 2024 karácsonyán először elkészített édesség már Magyarországon is kapható, sőt, fagylaltként is megkóstolhatjuk.Bár a dubaji csokoládé az Egyesült Arab Emírségekben már 2021-ben megjelent, Európa-szerte csak 2024-ben vált ismertté. Megalkotója, bizonyos Sarah Hamouda, a Fix Dessert Chocolatier alapítója volt, aki terhessége idején a különféle töltelékkel megbolondított csokoládékkal kezdett kísérletezni. Ezek egyike volt a pisztáciakrémmel, tahinivel és pirított kadayiftésztával töltött édesség, amelyért a karácsonyi időszakban sorban állt az egész világ.
Nagyon úgy tűnik azonban, hogy amilyen gyorsan jött, olyan hamar le is cseng az iránta való lelkesedés, hiszen csoki-fronton megjelent egy újabb trónkövetelő, az angyalhaj csokoládé. Az Angel Hair Chocolate-ot a belgiumi Tucho kézműves csokoládémanufaktúra készítette el először 2024. december 25-én pişmaniye, pisztácia krém, vanília, gránátalma és málna hozzáadásával. Nevét a benne lévő pişmaniye-ről, azaz a vattacukorhoz hasonló, a szultáni udvarban egykor ínyencségnek számító török édességről kapta, melynek különleges szerkezete a csokoládé kettétörése után emberi, na jó, inkább angyali hajszálakra emlékeztet, és a reklámszöveg szerint pontosan úgy is omlik szét a szájban. Az alapja ugyanakkor a ruby csokoládé, melyet a halvány rózsaszínes ruby kakaóbabból készítenek egy speciális fermentálási folyamattal, melynek lényege, hogy a kakaóbab megőrzi természetes színét és gyümölcsös ízjegyeit.
Az új csoki-őrület, ugyanúgy, mint az előző esetében, először a közösségi médiában, különösen is a Tik-Tokon és az Instagramon kezdett el terjedni, majd elsősorban az étel-bloggereknek köszönhetően pillanatok alatt sokmilliós nézettséget generált. A milliós követőtáborral rendelkező fiatal angol vlogger, Carmie Sellitto egyenesen „a valaha kóstolt legjobb csokoládénak” nevezte az angyalhajat, mely ugyan borsos áron, de immár Magyarországon is elérhető.
Először a pásztói Csibe cukrászdában egy testvérpár, Mezővári Virág és Dalma készítette el, azóta azonban már nemcsak csokoládé, de fagylalt formájában is megkóstolhatjuk Jakabfi Dávid nagykanizsai cukrászdájában.