Fotó: MTI/Illyés Tibor
Botka Endrének volt dolga a védelemben
Hirdetés

A Ferencváros hasonló felállásban kezdett a CSZKA Moszkva ellen, mint szeptember közepén az Espanyol otthonában: a négy védő előtt három védekezőbb felfogású középpályás és három támadó kapott helyet. Utóbbiak közül főleg Tokmac Nguen és Boli gyorsaságára épített Szerhij Rebrov csapata: a zöld-fehérek igyekeztek zártan védekezni, majd a labdaszerzés után indítani a két támadót. Ebből a legnagyobb helyzet a 19. percben adódott, amikor Tokmac kapott remek labdát, lefutotta a védőjét, majd balról a hosszú sarok mellé lőtt.

Közben persze az oroszok sem tétlenkedtek, igyekeztek kihasználni a Fradi-védelem időnkénti bizonytalanságát – amiben annak is szerepe lehetett, hogy hátul „elfogytak” a zöld-fehérek. A régóta sérült Otigba mellett Heister sem játszhatott, míg az Újpest elleni derbit szintén sérülés miatt kihagyó Dvali csak a kispadon kaphatott helyet. Így aztán az inkább jobbhátvéd Botka kényszerből ismét a védelem közepén játszott, és a bal oldalon Civicnek sem volt cseréje.

Visszatérve meccsre: a moszkvaiak legnagyobb helyzete a 23. percben volt, szerencsére azonban Ahmetov 16 méteres, megpattanó lövése a kapufán csattant. Nagy helyzetben hibázott a horvát válogatott Vlasic is bő tíz perccel később, egyedül érkezve lőhetett 10 méterről, szerencsére a labda nemcsak Dibusz, de a kapu mellett is elment, míg a 45. percben Sigurdsson lövésénél a magyar kapus bravúrjára volt szükség.

Összességében a CSZKA többet birtokolta a labdát és közelebb állt a gólszerzéshez, de a fegyelmezett Fradi, túlélve a nehezebb pillanatokat, teljesen megérdemelten állt döntetlenre.

A második félidő első szakaszában kiegyenlítettebbé vált a mérkőzés, a zöld-fehérek kezdeményezőbbek voltak, mint az első játékrészben, bár a kaput nem találták el. A 60. perc körül aztán az oroszok is érezték, hogy ennél több kell, és érezhetően megnyomták a meccset: Sigurdsson elől például Blazic fejelte ki az utolsó pillanatban a labdát, majd Vlasic két egymást követő lövésénél is Dibusz Dénes hárított. A magyar válogatott kapus szerencsére magabiztos volt, szemben a rutinos, 111-szeres orosz válogatott Akinfejevvel, aki a 68. percben Sigér ballábas, nem túl erős lövését paskolta a léc fölé – a Fradi ekkor talált először kaput.

A Ferencváros a folytatásban is nagyon taktikusan játszott: bár túlzás lenne azt állítani, hogy az oroszok veszélytelenek voltak, a Fradi sem adta fel a támadás lehetőségét.

Ennek a 86. percben lett meg a jutalma: Sigér adott nagyon jó passzt a negyedórával korábban beállt Isaelnek, a brazil 11 méterről, jobbról lőtt, Akinfejev csak kiütni tudta a labdát. Éppen Zubkov elé, aki laposan középre adott, a védőjétől elszakadó, három perccel azelőtt beállt Varga Roland pedig három méterről az üres kapuba továbbított, eldöntve a találkozót.

Fotó: MTI/Illyés Tibor
Varga Roland nyerő csere volt

Az FTC ezzel óriási bravúrt ért el, a magyar klubfutball egyik legnagyobb sikerét az utóbbi években. A 2005-ben UEFA-kupát nyerő, a tavalyi BL-sorozatban a Real Madridot otthon és idegenben is legyőző CSZKA Moszkvát sikerült megverni, ráadásul idegenben. A Ferencváros spanyolországi döntetlenjével és moszkvai sikerével három meccsen négy pontot szerzett, ilyen eredményben előzetesen valószínűleg csak az optimista Fradi-drukkerek reménykedtek…

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Európa-liga, H csoport, 3. forduló
CSZKA Moszkva-Ferencváros 0-1 (0-0)
Moszkva, VEB Aréna, v.: Pavel Orel (cseh)
gólszerző: Varga R. (87.)
CSZKA Moszkva: Akinfejev – Karpov, Gyivejev, Magnússon – M. Fernandes, Vlasic, Ahmetov (Lucas Santos, 75.), Obljakov, Kucsajev (Bistrovic, 61.) – Csalov, Sigurdsson (Bijol, 80.).
Vezetőedző: Viktor Goncsarenko
Ferencváros: Dibusz – Lovrencsics, Blazic, Botka, Civic – Sigér, Haratin, Ihnatyenko – Zubkov (Dvali, 89.), Boli (Isael, 72.), Tokmac (Varga R., 84.).
Vezetőedző: Szerhij Rebrov