Hirdetés

A Telegram üzenetküldő csatorna társalapítóját, Pavel Durovot letartóztatták Franciaországban. A 39 éves orosz születésű, 2021-ben francia állampolgárrá vált férfit bíróság elé állítják, írta meg a Breitbart a Le Monde-ra hivatkozva. Durovot többek között „pénzmosás és terrorizmus elősegítésével” gyanúsítják. A vád szerint „a platformján számtalan bűncselekményt és szabálysértést engedett meg magának, amelyekért semmit sem tesz, hogy enyhítsen vagy együttműködjön”.

Az hatóságok fő kifogása a Telegrammal szemben a „titkosított üzenetekre” vonatkozik, írja a Breitbart, és azt is tartalmazza a vád, hogy a lehetőségeket kihasználva a Telegram „a szervezett bűnözés első számú platformjává vált”.

Fordítsuk magyarra: a „titkosított üzenetet” az ezredfordulóig levéltitoknak nevezték, és a világ legtöbb országában még ma is törvény védi. Ezzel az erővel a világ minden postását le lehetne tartóztatni, mert egészen bizonyos, hogy a sok hivatalos levél, meghívó és szerelmes üzenet között olyan leveleket is elvisznek bontatlanul a címzettekhez, amikben valakik pénzmosással, terrorizmussal, szervezett bűnözéssel, horribile dictu homofóbiával vagy antigenderizmussal kapcsolatos üzenetet küldtek.

A Telegrammal nem ez a baj, hanem az, hogy az egyik utolsó olyan forrás, amelyen a résztvevők egymásnak cenzúramentesen küldhetnek üzeneteket, számolhatnak be szerintük fontos eseményekről. Ez így elég általános, ezért pontosítsunk: a Telegram az utolsó elérhető nyilvános fórum, ahol az ukrajnai háború orosz résztvevői is közzétehetnek információkat, amelyek köszönő viszonyban sincsenek a fősodratú világmédia híradásaival, és ezeket bárki, aki követi e bejegyzéseket, elolvashatja.

Korábban írtuk

Vagyis a Telegram a szabad szólás utolsó nyilvánossága. Illetve van még egy, az X. Nem véletlen, hogy Elon Musk is sietve kommentálta Durov letartóztatását a rá jellemző tömörséggel: „2030 van Európában, és kivégeznek téged egy mém lájkolásáért” – írta Musk az X-en. 2030 nincs olyan messze. Ha Musk jól látja a dolgok alakulását – és ami technika és technológia fejlődését illeti, azt elég jól látja –, akkor ideje fölkészülnünk egy rút új világra, ahol hosszú lejáratú börtön jár az eltérő véleményekért és akár kivégzés egy olyan esemény dokumentálásáért, amiről nem volna szabad a világnak tudomást szerezni.

Dmitrij Medvegyev Oroszország második számú vezetője, aki pozíciójának előnyeit élvezve rendre megengedi magának a szabad szólás luxusát, szintén reagált Durov letartóztatására. A politikus felidézett egy korábbi beszélgetést Durovval, amelyben figyelmeztette őt: „ha nem akar együttműködni a bűnüldöző szervekkel, akkor bármelyik országban gondjai lesznek.„ Medvegyev úgy véli, Durov tévesen gondolta, hogy külföldön elkerülheti a biztonsági szolgálatokkal való együttműködést.

Ismerve az erre felhatalmazott titkosszolgálatok által felügyelt Facebook gátlástalan cenzúráját és kifinomult módszereit a kémkedésre, alapjában véve egy civilizációs dilemmával állunk szemben: lehet-e és főleg szabad-e szigeteket létrehozni azon célból, hogy a Nagy Testvér ott ne figyelhessen bennünket, vagy legalábbis ne tudjon mindent rólunk. A Telegram és az X eddig ilyen „részlegesen szabad” nyilvánosságnak számított, most azonban az előbbire lesújtott a világhatalom ökle.

Ellenőrizhető-e az egész világ, és ha igen, hogyan lehet kibújni a totális ellenőrzés alól – 2030-ra megtudjuk a választ.