Hirdetés

A vallás szerepéről könyvtárnyi iromány született. Többségüknek értelmét se látom, mert aki pár mondatból, pár egyszerű hasonlatból nem érti, hogy a vallás társadalmi és nem pusztán hitbéli kérdés, az négyszáz oldalból sem fogja.

Vagy azért, mert ostoba, vagy azért, mert nem akarja megérteni. Mint ahogy az ilyen azt se fogja fel, hogy spirituális vákuum nem létezik. Ha az egyik kimegy – legyengül, tönkreteszik, feladja, kiszorítják –, a helyére betelepszik egy másik. Épp ezért egy józan progresszívnak azt kéne felfognia, hogy azért kellene kiállnia a kereszténység mellett, mert ez az egyetlen, amely eltűri, hogy kétségbe vonják.

Hogy ez honnan jutott eszembe?

„A rakodómunkásokra tett testkamerák után megszűntek a reptéri lopások” – hirdeti az egyik vastag szalagcím. „Míg két éve még 119 feljelentés érkezett a reptéri poggyászfosztogatások miatt a Budapesten landoló vagy innen induló utasoktól, idén a probléma gyakorlatilag megszűnt: összesen hét feljelentés volt, és ezekből öt esetben kiderült, hogy külföldön rámolták ki a csomagokat, a maradék két esetben pedig a testkamerás felvételek alapján elkapták a két-két elkövetőt. Az ugrásszerű javulást a rendőrség a reptéri rakodómunkásokra tett testkameráknak tudja be.”

Korábban írtuk

„Isten szeme mindent lát, el ne lopd a léniát.” A múlt század elején az iskolákban volt ismert ez a kis versike. Ezt mondogatta Boka, Geréb, Csónakos meg a Pál utcai fiúk, illetve a Rossz tanuló és Neugebauer, a Bukott férfi. Tán még az illemhelyre is kiírták sötétkék irónnal, oda, ahová majd fél évszázaddal később a kádári idők rossz tanulója firkálja fel, hogy V’Moto-Rock, illetve „Állítsátok meg a világot! Ki akarok szállni.” Hát, igen, itt már kevesebb a spiritualitás, s ahogy kivonult a lélekből a hittan, helyét betöltötte a beat meg a rock and roll. Ugye, hogy igazam van? Na, látják, kérem.

A kisember már nem hisz abban, hogy a Jóisten figyeli őt fentről, ezért tényleges megfigyelőrendszert kellett rátelepíteni, hogy rendesen viselkedjen.