Azt tanácsolom azon szülőknek, kiknek iskolás gyermeke éppen útra készülődik az osztállyal valamelyik síparadicsomba, hogy amennyiben a csapat szintén éjszakai utazással tervezi lerövidíteni a szűkös időt, illetve csökkenteni a szállásköltségeket, hogy szépen kérje meg az utat szervező tanárokat, ne utazzanak éjszaka. És ha a kérés hasztalan, akkor ne engedje a gyereket elutazni. Maradjon itthon. Tudományosan igazolták (lásd e számunkat), hogy három óra megszakítás nélküli éjszakai vezetés megfelel annak, mintha részegen ülnénk a volán mögé. Az élet ennél többet ér.

A tragédiát nem lehet jóvátenni, de okulni lehet és kell belőle. Kétségtelen, hogy vannak, akik azzal kérkednek, évek óta ittasan vezetnek és mégsem volt balesetük, de erre az a válasz, hogy az autópálya nem orosz rulett. Az ilyesmi csak a filmekben engedhető meg, mert ott a jelenet után föltápászkodnak a kaszkadőrök. De ezt a mostani tragédiát nem lehet jóvátenni. Az együttérzés és a közös fájdalom hangjai után meg kell szólalnia a jóindulatú figyelmeztetésnek is: ne kockáztassatok!

A tragikus baleset napján a világ másik felén történelmi esemény zajlott le. A magát mindenhatónak és legyőzhetetlennek tartó balliberális világelit hisztériázásával nem törődve, az Amerikai Egyesült Államok fővárosában letette esküjét az USA 45. elnöke, Donald John Trump, aki ezt követően megtartotta beszédét, amivel – ha az abban foglaltakat akarja és képes lesz valóra váltani – új világkorszakot nyitott meg.

Ahogy az Echo TV sajtóklubjában is elhangzott, Trump elnök céljai meglepően sok mindenben emlékeztetnek Orbán Viktor miniszterelnök céljaira, s az új amerikai elnök szavai sokban emlékeztetnek a Fidesz számos, azóta már – Istennek hála – megvalósult célkitűzésének megfogalmazására: Merj nagy lenni! Merj nagyot álmodni!

És bár nagyképűség, mégis engedtessék meg a játékos feltevés, hogy talán van Trump elnök környezetében valaki, aki olvassa az ön kedvenc hetilapját, mert a múlt év végén ezt írtam e hasábokon „az új patriotizmus egyik sajátossága lesz, hogy a nemzetek a hasonlóképpen gondolkodó szomszédos nemzetekkel összefogva lesznek csak képesek legyőzni társadalmi betegségeiket.” És most Trump elnök úr a modern patriotizmust hirdette meg, s hogy ne legyen félreértés, beiktatásának napját nemzeti ünnepnek rendelte el ezzel a névvel: „a patriotizmus napja”.

A tréfát félretéve, több mint biztató, hogy a magyar médiában legalább az ön lapja lehozta szó szerinti fordításban az új amerikai elnök sorsfordító beszédét, mert ebből kiolvashatja – minden ezzel ellenkező híreszteléssel szemben –, hogy az a folyamat, amit Donald Trump ott a tengerentúlon meghirdetett, döntő mértékben rokon azzal a folyamattal, ami először Magyarországon bontotta ki a szárnyait, de ma már az EU keleti részét is megtermékenyítette. Ez a modern patriotizmus hatja át a mai Oroszországot, erre vágyik, egyelőre reménytelenül, Nyugat-Európa egyre nagyobb része is.

Örülni persze még korai, a szavaknak a tettek adnak csak hitelt, de reménykedni már szabad. A tervek szerint a jövő héten hazánkba látogat Oroszország első embere. A közeledés megállíthatatlan, mert ha a legnagyobb hatalmak vezetői a tisztességes béke, az értelmes munka és a polgári jólét hármasságára alapozzák új stratégiájukat, akkor a modern patriotizmus a szabad világ szabad nemzeteinek felvirágzását hozza el. Az agg George Sorost meg egyszer végképp elfelejtjük.