Magyar Péter pályát tévesztett. Elvéti a különbséget az influenszer és a politikus között. Mind ő, mind pártja egy üres váz, amit fel kell tölteni tartalmi elemekkel, erre pedig megvannak a jelentkezők.

A Tisza Párt elnökétől nem áll messze a lódítás, a nagyotmondás, az, hogy kissé túlkalibrálja magát.

Hirdetés

Egész színre lépésében érezhetően ott volt az a kesernyés motiváció, hogy saját teljesítményével nem tudott olyan komoly pozíciókat elérni az általa elárult politikai közösségben, amilyenekre magát érdemesnek tartotta volna, miközben egykori felesége karrierje jelentős magasságokba emelkedett. Beszélt ő már rendszerbuktató hangfelvételről felesége lehallgatása után, delirált repülőn menekülő miniszterekről, most pedig arról, hogy Orbán Viktor már-már edzőtáborba vonult, hogy egy mesterségesintelligencia-alapú Magyar Péter-szimulátorral készüljön arra, hogy az ellenzéki politikus is hozzászólhat majd európai parlamenti felszólalásához.

Nehéz erre mit mondani, hiszen Magyar Péter teljes szereplése olyan tartalmatlan, annyira üresen kong, mint egy dolgozat, amit a ChatGPT egyik kezdetleges változatával írtak. Magyar Péter nem politikus, csak egy influenszer, egy közösségi médiában nyomuló tartalomgyártó, aki ért ahhoz, hogy miként működnek ezek a felületek, hogyan lehet ezeken sok embert elérni, és miként lehet így eladni egy terméket. A kínálgatott portéka pedig nem más, mint ő maga. Jól látszik, hogy Magyar Péter-centrikus világképe azért talált megfelelő terepet a politikában, mert ott fontos a személyiségek szerepe. Az, hogy egy karakter fel legyen építve.

Korábban írtuk

A politika azonban ennél sokkal több. Míg az influenszer csak egy reklámarc, akinek az a célja, hogy befolyásolja a követőit, addig egy politikusnak feladata van, a közösség dolgainak szervezése, az azzal kapcsolatos döntések meghozatala, valamint azok végrehajtásának irányítása kapcsán. A különbséget jól szemlélteti, ami a nemrégiben levonult árvíz idején történt a közéletben. Magyar Péter megvette az árvízi védekezőöltözeti szettjét, és kivonult a gátakra. Ezzel még nem is lenne probléma, hiszen ilyenkor van tere annak, hogy a közéleti szereplők is csatlakozzanak a többi önkénteshez, sőt, napjaink nyilvánosságában abban sincs feltétlenül kivetnivaló, ha erről képeket, videókat tesznek közzé.

A probléma azzal van, amikor valaki látványosan csak azért jelenik meg a baj közepén, hogy a segítő szerepében tetszelegjen, esetleg még egy-egy védekezőt is arrébb tessékeljen, ha zavarja a videóanyagok forgatásában. Még nagyobb a baj, ha egy közéleti személyiség ezt azzal tetézi, hogy támadja a munkálatok szervezését és azokat, akik részt vesznek bennük. Márpedig Magyar Péter ezt is megtette. Cirkuszi előadás-sorozatot csinált ott, ahol az emberek, illetve a Dunát körülvevő épületek és infrastruktúra védelmére kellett volna koncentrálnia mindenkinek, ráadásul belekötött a vízügyi szakemberekbe és a katonákba, akik közül – állítása szerint – eggyel sem találkozott a gátakon. Mindeközben az Országos Vízügyi Főigazgatóság a már jelen lévő szakemberek mellé más területekről további legalább ötszáz munkatársat vezényelt át a legveszélyeztetettebb szakaszokra, és az önállóan védekező településeket is segítették műszaki irányító kollégáik. Az ő útmutatásuknak megfelelően látta el feladatait a honvédség is. A Tisza Párt elnöke hiányolta a 2013-ban bejelentett védművek megvalósítását is, pedig az elmúlt tizenegy évben azok felépítésére 150 milliárd forintot fordított a kormány, további százmilliárdnyi beruházás pedig még folyamatban van.

Miközben Magyar a valósággal össze nem egyeztethető állításokkal támadta a védekezés irányítóit és résztvevőit, képes volt arról írni, hogy az árvíz idején nemzeti egységre van szükség. Ráadásul egy sikeres fellépést kritizált. Magyarországon ugyanis nem volt halálos áldozata az áradásnak, míg a környező országok közül sajnálatos módon Ausztriában és Csehországban öten, Romániában heten vesztették életüket a természeti katasztrófa következtében. Elmondható tehát, hogy a magyar önkéntesek, szakemberek és állami szervek sikeresen léptek fel, ráadásul ezt a választók is így gondolják.

A politikusimitátor influenszer tehát valami olyat támadott, amit az emberek elismernek, ezzel pedig a saját üzletét, önmaga eladását nehezítette meg. Meg is látszik a megítélésén, hiszen pártja – amelynek más ismert alakja nincs – veszített támogatottságából.

Az, hogy Magyar Péter csak imitálja a politikacsinálást, nem szimpla szereptévesztés. Az általa begyűjtött szavazatok ugyanis nemcsak lájkok egy közösségi felületen, hanem komoly következményekkel járnak. Képviselőket juttatnak döntéshozó testületekbe. Olyan embereket, akikről nem tudunk semmit, vagy amit tudunk, az nem feltétlenül biztató. Elég, ha példaként hozzuk Gerzsenyi Gabriella európai parlamenti képviselőt, aki bevándorláspárti megjegyzései mellett arról is beszámolt már, hogy brüsszeli tisztségviselőként korábban mindent megtett, hogy megfúrja a magyar rezsicsökkentést. A Tisza Párt EP-delegációja még csak most kezdte meg működését, de tagjai már megszavaztak egy olyan módosító indítványt, amely felszólítja „a tagállamokat, hogy aktívan gyakoroljanak nyomást a magyar kormányra, szüntesse meg az Európai Békekeret, köztük az újonnan létrehozott Ukrajna Támogatási Alap blokkolását”.

Nemrég azt is megtudtuk, hogy a párt európai parlamenti képviselői külföldi asszisztenseket is kaptak, ami önmagában szintén nem volna baj, ám nem mindegy, hogy kikről van szó. Dávid Dóra segítője például az a Björn Alexander Warren lesz, aki az időközben lengyel külügyminiszterré avanzsáló Radosław Sikorski munkáját támogatta korábban. Sikorski keményvonalas, már-már az őrületig háborúpárti politikus, aki annak idején az Északi Áramlat gázvezeték Európa energiaellátását jelentősen veszélyeztető felrobbantásáért egyenesen köszönetet mondott a nyilvánosság előtt. Felesége az az Anne Applebaum, aki többek között a guruló dollárok néven elhíresült külföldi befolyásszerzési botrányban kulcsszerepet játszó Action for Democracy tanácsadó testületének tagja. Szép társaság.

Egy Magyar egykori barátnőjével készült interjúból azt is megtudhattuk, hogy a Tisza Párt elnökének a közéletbe történt berobbanásakor sem elképzelése, sem meggyőződése nem volt, csak feltett mindent egy lapra, mivel nem volt veszítenivalója. Vogel Evelin elmondta róla, hogy egy befolyásos vállalkozó ismerőse állította irányba a politikai térben. Azt is jól tudjuk, hogy az új baloldali politikai formációban jelentős befolyással rendelkezik Radnai Márk és apja, Radnai László, akik kulcsszerepet játszottak abban, hogy a Jobbik 2016-tól fokozatosan balra fordult, majd később fel is olvadt a Gyurcsány-féle masszában.

Magyar Péter és a nevéhez köthető párt felépítése tehát nem több, mint egy hordozórakéta, amely a jelek szerint az ország jövője szempontjából veszélyes rakományt hordoz. Olyan szereplők jelentek meg és jutottak befolyáshoz körülötte, akik meglehetősen kétes ügyek zászlóvivői. S míg a politikusimitátor nem akar mást, mint ismertség és népszerűség terén a magasba törni, ezzel utat nyit olyan politikai machinátoroknak, akik gond nélkül megszavaznak egy háborúpárti indítványt és támogatják a migrációt.

A szerző az Alapjogokért Központ elemzője.