Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Egy évvel ezelőtt, tavaly adventkor jelent meg Novák Katalin szerkesztésében, az ő ajánlóival az „…ami a miénk” – ötven írás a családról című kötet a KINCS kiadásában. Azóta eltelt egy év, és köztársasági elnök asszony a tőle megszokott elkötelezettséggel áll ki a családok mellett most is, miközben sose volt annyira időszerű a családok, a családi értékek és Magyarország elmúlt 12 évben kidolgozott családpolitikájának védelme, mint napjainkban.

Hirdetés

2021 adventjén Novák Katalin, akkor még családokért felelős miniszterként, meghökkentő módon az élet nagyon különböző területeiről, a művészet, a tudomány, a sport és a közélet szereplői közül kért fel embereket, hogy osszák meg a családdal kapcsolatos gondolataikat. A szokatlan kezdeményezésből egy sokszínű kötet jött létre, amely tanít, összeköt, szórakoztat és gyakran a lelkünkig hatol.

Amikor kijött a nyomdából a könyv, még nem sejtettük, hogy mit hoz az előttünk álló esztendő. Év elején még együtt örültünk köztársasági elnök asszony jelölésének, tudva, hogy a családok védelmének ügye így még előkelőbb helyet kap a közéletben. Derűlátásunkat fokozta, hogy februárban a családok minden tagja számára pluszjuttatások érkeztek: a gyermeket nevelőknek a családi adó-visszatérítés, a nyugdíjasoknak a 13. havi nyugdíj, a 25 év alatti fiataloknak pedig az szja-mentesség. Minden abba az irányba mutatott, hogy Magyarországon megállíthatatlan a családok életminőségének, jólétének további javulása. Még február 24-én, az ukrajnai háború kitörésekor sem gondoltuk, hogy a világpolitikai folyamatok hogyan fognak beavatkozni az életünkbe. Szerencsére a Fidesz–KDNP szövetsége újra diadalmasan nyert az országgyűlési választásokon, ami biztosíték arra, hogy a családok továbbra is az első helyen maradjanak, történjék bármi is a világban.

Egy év elteltével, a mostani kihívásokkal teli időkben még aktuálisabb Novák Katalin könyvének fő üzenete: Simone Weil szavaival „tanuljunk meg vágyakozni az után, ami a miénk”. És ha ezt összekapcsoljuk Magyarország nemzeti politikájának a miniszterelnök úr által megfogalmazott hét törvénye közül azzal, amely szerint „csak az a miénk, amit meg tudunk védeni”, akkor még jobban értjük, hogy a családok védelme és a családpolitikánk megőrzése miért legfontosabb nemzeti ügyünk.

A magyar családpolitika kivételes. Az elmúlt évtizedben zajló családbarát építkezés az egyik legnagyobb magyar innováció. Komplex, rugalmas, stabil és célzott családtámogatási rendszerünk mindenkihez elér. Olyan átgondolt építmény, amelyben minden mindennel összefügg, amelynek minden apró eleme összhangban áll a gazdasági célokkal és a közösségi érdekekkel. Az elmúlt 12 évben minden intézkedés egy szilárd stratégia részeként született meg, pontosan számba véve a különféle társadalmi és gazdasági hatásokat.

Ennek az átfogó, sikeres rendszernek Novák Katalin most köztársasági elnökként továbbra is zászlóvivője, és elkötelezetten hirdeti: kiterjedt családpolitikára van szükség ahhoz, hogy a magyar családok megerősödjenek. Tudjuk, hogy a család az egyik legfontosabb igazodási pont az életben, amely különösen most, amikor feje tetejére állt a világ, segíthet abban, hogy jobban meg tudjunk küzdeni a nehézségekkel.

A család képviselete és a családbarát szemlélet az államfő személyén keresztül a legmagasabb szintre került. Úgy is mondhatjuk, hogy Novák Katalin nem befejezte a családokért vállalt miniszteri szolgálatot, hanem új szintre emelte. A köztársasági elnök alaptörvényben meghatározott feladata a nemzet egységének kifejezése, ezért nem véletlen, ahogyan a családok nemzetközi napján fogalmazott: „a nemzet egysége a családban kezdődik”, hiszen „a szuverenitás bölcsője a család”. Augusztus 20-án pedig arról beszélt, hogy „a család a nemzet kovásza”. És a szép szavakon túl Novák Katalin ott van a magyar családok között: Magyarország kis falvaiban, a beteg gyermeket nevelő családok körében vagy a nehézségekkel küzdő honfitársainkkal Kárpátalján.

Köztársasági elnökünk bárhol is jár a világban, büszkén hirdeti a magyar családpolitika sikereit és mutatja be a mi receptünket. Több tucat idei nemzetközi diplomáciai útja során mindenütt szóba került a családok támogatása és védelme. Így történt a Vatikánban, ahol augusztusban Ferenc pápával beszélgetett személyes audiencián vagy éppen Párizsban, ahol novemberben fiatalok előtt mutatta be családtámogatási rendszerünket, hangsúlyozva, hogy a család „identitásunk középpontja”. Szeptemberben pedig megalapította a családbarát elnökök hálózatát.

Legutóbb egy rendezvényen azt mondta, hogy „nem elég sodródni, hanem az élére kell állni az ügyeknek”. Novák Katalin korábban családokért felelős államtitkárként, majd miniszterként és most köztársasági elnökként is élére áll az általa fontosnak tartott ügyeknek, amelyek közül első helyen akkor és most is a családok támogatása és védelme áll. Kreatív aktivitásának és energiáinak kétségtelenül fontos szerepe van abban, hogy a magyar családpolitika telis-tele van innovatív megoldásokkal, igazi hungarikumokkal. A mi családpolitikánk – ami a miénk – egyedülálló, és számos mutató alapján kifejezetten hatékony.

Korábban írtuk