Nemrég kedvenc főszerkesztőm pillanatnyi (jogos) felindulásában a címbéli szavakkal aposztrofálta az egyik ellenzéki párt parlamenti képviselőnőjét egy televíziós fellépése során. Vajon léteznek-e tudományos kutatások az emberek ideológiai elkötelezettsége és pártállása, illetve fizikai megjelenése és mentális állapota közötti kölcsönhatás tekintetében?

Hirdetés

Egyáltalán lehet-e általánosítani Bencsik András sommás véleménye nyomán, vagy „rondaságával és gonoszságával” Szabó Tímea csak egyedi esetet képvisel? Az alábbi referenciaválogatásból kiderül.

A „tipikus női arcvonású” női politikusok inkább republikánusok, mint a nemileg kétes vagy férfias arcvonású nőtársaik. Minél kevésbé nőies egy nő, annál valószínűbb, hogy demokrata párti szavazó. (Hot or Not: Why Conservative Women Are „Prettier„ Than Liberal Ladies, jezebel.com, 2012. szeptember 10.) A jobboldali politikusok Ausztráliában, Európában és az Egyesült Királyságban „jobban néznek ki” baloldali riválisaiknál. Minél jobban néz ki valaki, annál nagyobb a valószínűsége, hogy önmagát konzervatívnak tekinti. Tehát mind a jobboldali politikusok, mind a követőik „hajlamosak fizikailag vonzóbbak” lenni, mint a politikai spektrum más szegmenséhez tartozók. (Science Weighs In: Conservatives „Look Better”. New research explains why political conservatives hold a „beauty advantage”, psychologytoday.com, 2018. március 18.) Minél magasabb valaki, annál nagyobb valószínűséggel konzervatív beállítottságú. (Study finds taller people are more politically conservative, sciencedaily.com, 2016. augusztus 16.) Szignifikáns genetikai kapcsolat van a testmagasság és az IQ-szint között, minél magasabb valaki, általában annál intelligensebb is. (Study finds genetic link between height and IQ, medicalxpress.com, 2014. március 5.) A konzervatívok hajlamosabbak jobban megbízni a saját értékítéletükben, mint a liberálisok, tehát értelemszerűen felelősségteljesebbek a döntéshozatalukban is. (Study: Liberals are prone to chronic second guessing, while conservatives tend to go with their gut, psypost.org, 2020. december 24.)

A konzervatívok azért boldogabbak a liberálisoknál, mert „racionalizálják (vagyis észszerű érvekkel magyarázzák) a társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségeket”. Tekintet nélkül a családi állapotukra, a vagyoni helyzetükre vagy a vallásosságukra, a jobboldaliak elégedettebbek az életükkel, és jobban érzik magukat, mint a baloldaliak. (Conservatives Happier Than Liberals, livescience.com, 2008. május 7.) A konzervatívok egyértelműen boldogabbak, mint a liberálisok, de mindnyájuk közül legboldogabbak a legszélsőségesebb politikai nézeteket vallók: konkrétan a „rendkívül konzervatívok” 48 százaléka és a „rendkívül liberálisok” 35 százaléka tartja magát nagyon boldognak, szemben a „mérsékelt centristák” (langyosok) 26 százalékával. (Why conservatives are happier than liberals, nytimes.com, 2012. július 7.)

Egy, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Svédországban és Dániában végzett felmérés alapján a jobboldaliak nagyobb valószínűséggel elégedettek a szexuális életükkel: érdekességként a szélsőjobboldaliak 71 százaléka vélekedett így a szélsőbalosok 62 százalékával szemben. (Why Conservatives Have Better Sex Lives Than Liberals, vice.com, 2016. szeptember 6.) Amerikában hasonló a helyzet: a republikánusok ugyanis nemcsak gyakrabban élnek nemi életet, mint a demokraták, de elégedettebbek is a szexuális teljesítményükkel. (Republicans are having more sex than democrats, survey finds, bustle.com, 2018. május 18.)

A kimondottan az ötven éven felülieknek szánt legnagyobb internetes társkereső platform (lumenapp.com) felmérése alapján a konzervatívok sokkal eredményesebbek a partnerkeresésben (randizásban) is, mint a liberálisok. (Why conservatives are better at dating than liberals, nypost.com, 2019. november 7.)

Egyáltalán nem meglepő módon a fizikailag erősebb férfiak inkább jobboldaliak, míg a gyöngébbek hajlamosabbak a gondviselő állam és a vagyon-újraelosztás, vagyis a fiskális fosztogatás támogatására – akárcsak a nők. (Men who are physically strong are more likely to have right wing political views, dailymail.co.uk, 2013. május 16.) A baloldali férfiaknak alacsonyabb a tesztoszteronszintjük, mint jobboldali társaiknak. (Low Testosterone And The Left, mdcthereporter.com, 2018. március 30.) A konzervatívok nagyobb önuralmat képesek tanúsítani a liberálisoknál, ezért sikeresebbek például a fogyókúrázásban is. (Why conservatives might be better at dieting than liberals, latimes.com, 2015. június 22.) Nem csoda, hogy a demokraták önmaguk helyett hajlamosak a genetikát hibáztatni az elhízásukért. (Democrats are more likely than Republicans or Independents to blame genetics for obesity – including their own, lse.ac.uk, 2017. április 12.) A liberálisok hajlamosabbak arra, hogy az irracionalitás és az érzelgősség vezérelje cselekedeteiket. (Liberals are more emotion-driven than conservatives, sciencedaily.com, 2014. november 7.) Nem a konzervatívok, hanem inkább a liberálisok hajlamosak olyan „pszichotikus jellemvonásokat” mutatni, mint például a csökönyösség, a kockázatvállalás, a feltűnési viszketegség, az indulatosság és az önkényeskedés. (Science says liberals, not conservatives, are psychotic, nypost.com, 2016. június 9.) Személyes felelősségvállalásuk magasabb szintje miatt a konzervatívok egészségesebbek a liberálisoknál. (Are conservatives healthier than liberals?, psychologytoday.com, 2019. február 28.)

Összegzésül, tudományos tényszerűséggel leszögezhető, hogy a balliberális oldal nő politikusai és női szavazói – finoman szólva – kevésbé nőiesek politikai riválisaiknál, férfi társaik pedig rosszabb megjelenésűek, férfi szavazóik alacsonyabbak, gyöngébb fizikumúak és fiatal nő társaikhoz hasonlóan potyalesőbbek, általánosságban is kevésbé boldogok és kevésbé elégedettek a szexuális életükkel, sikertelenebbek a párkeresésben, kevésbé egészségesek, kevésbé intelligensek, viszont kövérebbek és hisztérikusabbak, ráadásul a pszichéjük sincs teljesen rendben. Így minden okuk megvan rá, hogy gonoszak is legyenek. Az ellenkezője lenne meglepő. Bencsik András tehát fején találta a szöget, amint azt a tudomány egyértelműen bebizonyította.

Korábban írtuk