A múlt hétfői Klubrádió-béli beszélgetőműsorban (nem Bolgár vezette) megnyilatkozott az ellenzékiek két kimagaslóan okos képviselője, Tamás Gáspár Miklós és Kéri László. Az ellenzéki betelefonálók „szövegkörnyezetéből” mellbevágóan kimagaslottak. Nem is ezekkel hasonlítom össze őket, amikor minősítek.

Hirdetés

Mintha talajkutató fúrt volna le a mélybe, és a csőben fölhozott anyagban tanulmányozhatnánk az ellenzék összetételét. Tudatlanság, gyűlölködés, ostobaság, elfogultság, tájékozatlanság, rosszindulat rétegei egymáson. Ebben a szörnyűséges talajmintából szikrázott föl a két szellemi és független lény pontos és egyértelmű véleménye. Ismereteken, tudáson alapuló helyzetjellemzése. Aminek az volt a lényege, hogy az ellenzék nulla, nincs elfogadható vezetője, nincs ideológiája, nincs képzelete a teendőkről. Nem rágalmaztak, nem blöffentyűztek, csak tényeket állapítottak meg. Ez az ellenzék – szerintük summa summarum! – alkalmatlan arra, hogy leváltsa az Orbán-kormányt. Mert legfőképpen egy átható, mindent összefogó karizmatikus vezető hiányzik közülük.

Van azonban egy önjelölt erre a pozícióra. Fekete-Győr András. Öntelten kijelentette: Orbán Viktor fél tőle! Sőt, ugyanezt mondta Hegyi Gyula és Dávid Ferenc kedden az ATV Krug Emília vezette esti műsorában. Két lükönc.

Ki ez a félelmetes ficege, akit máskülönben Tamás Gáspárék lenulláztak, latolgatva a lehetséges ellenzéki vezér lehetőséget? Fekete-Győr azzal tűnt föl a politika egén, hogy levezényelte a budapesti olimpia megrendezésének megakadályozását. Cselekedete lényege: a negatívum. Másodjára megdobálta, vagyis megtámadta a rendcsináló rendőröket, tehát a hatósági közeget, aminek a bírósági tárgyalása a közeljövőben lesz. Jogot negligált. Negatívum. Harmadjára, de nem utolsósorban, Erdélyben agitált a magyar pártok ellen, a román pártok érdekében. Negatívum! Tamás Gáspár Miklós és Kéri László pontosan tudta, hogy ilyen belépővel és ilyen mínusz magatartással vezéregyéniség nem lehet senki. De Hegyi Gyuláéknak erről sejtelmük sincs. Ez a szerencsétlen költő pártkövület úgy akar visszatérni a közéletbe, hogy rögvest odasunyul a Kériék által lenullázott szájtépő bohóc mellé. Kéri mindig a szakszerű elemzés és tényközlés módszerét alkalmazta a társadalmi jelenségek vizsgálatában. Tárgyilagossága mellett is Orbán ellenzéke. Tamás Gáspár Miklós más alkat. Szenvedelmes, hajlamos szélsőségesen nagy puffantásokra, de egyre higgadtabb lesz, ahogyan öregszik. És egyre pesszimistább is. A marxista Andics Erzsébet könyvet írt arról, hogy a történelmet nem a nagy egyéniségek alakítják. Ami tévedés. A történelemformáló figurák fölsorolásába bele sem kezdek. A mostani, lényegében törpepártok, forgácsok is keresik a maguk karizmatikus vezéregyéniségét, de nem lelik.

Karácsony főpolgármesteri tevékenysége kimerül abban, hogy sárga csíkokat festet föl az úttestre, ezzel eldugaszolja a fővárosi közlekedést. Gyurcsány egy antiszemita majom mellé töprengte magát. Bajnait próbálják előrángatni, Oszkó már eliszkolt. Kapkod az ellenzék. Úgy rángatózik, mint Galvani békacombja a kampón.

Korábban írtuk

Egy ellenzéki betelefonáló bedobta Bangóné Borbély Ildikó nevét mint vezéregyéniségét. Őrület. Türelmesek a Klubrádió műsorvezetői. Csak azt nem veszik észre, hogy miközben udvariaskodnak a hülyeséggel, átmennek kutyába.

De vissza Fekete-Győr Andráshoz. Magatartása nekem a negyvenöt utáni kék inges, piros nyakkendős R-gárdistákat juttatja az eszembe. Azt állítani, hogy Orbán fél tőle, azért akarja bilincsben tudni! Holott Orbánnak éppen az az ijesztő vonása, hogy nem fél. Nekimegy még Brüsszelnek is. Most éppen Věrának, a liberális kifutoncnoknak. Istenem, és a momentumosok! Házalnak a hazával, eladnák bárkinek áron alul, csak hatalomra jussanak. Most legutóbb, mint említettem, Fekete-Győr a románoknak. Kádár és Grósz Károly élt, él és élni fog Fekete-Győr Andrásban.