A 26 éves marokkói Ajjúb al-Kazzáni azt állítja, nem akart ő semmi rosszat, csupán ki akarta rabolni az utasokat az Amszterdam és Párizs között, több száz kilométeres sebességgel robogó vonaton. E feltételezést a hatóságok képtelenségnek tartják, szerintük a férfi terrortámadásra készült. A gépkarabéllyal, automata pisztollyal és késsel felfegyverkezett támadó azt állította, hogy a fegyvereket egy bőröndben találta egy brüsszeli parkban, ahol gyakran töltötte az éjszakát más hajléktalanokkal. Ez azért meglepő, mert eddig egyetlen hír sem szólt arról, hogy a brüsszeli parkok tele volnának elhagyott fegyverekkel. A marokkói férfi tehát Brüsszelben szállt fel a vonatra, és a spanyol hatóságok által kiállított személyi iratok voltak nála. Egyszóval, menekült volt az istenadta. A robogó vonaton őt leszerelő négy utast a francia elnök utóbb Becsületrenddel tüntette ki.

Amikor e hír napvilágot látott, mintegy tömör keretbe foglalván mindazt, ami az Európai Unióban most már tényleg gondolkodásra kell késztesse az átlag állampolgárt Stockholmtól Budapestig, ha ugyan még képes gondolkodni, jelen sorok szerzője éppen befejezte zarándokútját a festői stájer hegyek között, a katolikus világ egyik fontos kegyhelyén, Mariazellben. A hírek a hegyek közé nem jutnak el, mivel a Gondviselés különleges kegyelmének köszönhetően odafent nincsen térerő, így az ember közvetlen és zavartalan kapcsolatba tud kerülni Istennel és a természettel, ahogy lépdel kilométereken át, hegynek föl és völgynek le. Az okostelefon néma marad, s a hegyi legelőkön lévő menedékházakba az újságok nem jutnak el.

Nem így Máriazellben, ahová nem csupán a zarándokok érnek el végül, kik között most meglepően sok volt a magyar, hanem a média minden megnyilvánulása is. A Kronen Zeitung címlapján harsogja, hogy ezek a magyarok új vasfüggönyt építenek, bár beljebb elismeri, hogy egy most készült közvélemény-kutatás szerint az osztrákok hetven százaléka szükségesnek tartaná a határőrizet megerősítését. Mivel a jelenlegi osztrák politika továbbra is a befogadó álláspontot képviseli, s kárhoztatja például Magyarországot, talán nem véletlen, hogy a közelgő elnökválasztás legnagyobb esélyese a korábban Jörg Haider vezette Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje, vagyis Ausztriában valami nagy fordulat készül.
A traiskircheni menekülttábor túlcsordult, sátrakat kellett felállítani, a tábor környékén az ingatlanok leértékelődtek, eközben Werner Kerschbaum, az Osztrák Vöröskereszt főtitkára bejelenti, hogy mivel Ausztria a világ egyik leggazdagabb országa, elfogadhatatlan, hogy a menekülteknek sátrakban kell lakniuk. Az ellenzéki Zöldek pártjának vezetője erre még egy lapáttal rátett, mondván, ha Libanon képes több százezer szíriai ember elhelyezésére, Ausztria is el kell lássa ezt a feladatot. Van rá esélyük, ha ezt akarják, könnyen megkaphatják, mert az előjelzések szerint az év végére Ausztria minimum hetvenezer új menekültet lesz kénytelen vendégül látni. Remélhetően gépkarabély nélkül.

A liberósok és média agitációja ellenére az állampolgári aggodalom a szomszédban egyre nő. Így aztán nem csoda, hogy valóságos sokkot okozott annak a két fekete leplet (burkát) viselő nőnek a látványa, kiknek csak a szeme látszott ki a köpeny alól, akik, nem tudni, mi okból, a mariazelli templom előtti téren vonultak el a vasárnapi mise után a zarándokok között. Nem volt a köpeny alatt se bomba, se gépfegyver, és mégis…