Igaza van Orbán Viktornak, a Bajnai-csomag valójában szocialista csomag, még akkor is, ha a tönkretett államháztartást most már valóban csak könyörtelen megszorítások árán lehet működőképessé tenni. Szó nincs itt semmiféle megújulásról, nem változott semmi, Gyurcsány Ferenc mocskos szájú szelleme továbbra is ott lebeg a szocialista padsorok fölött.

Mert hát senki nem bízná égő házának oltását azokra, akik meggyújtották. Senki nem adná hivatásos emberrablók óvodájába a gyermekét, senki nem alkalmazna besurranó tolvajt vagyonőrnek… és így tovább. Miért pont a Bajnai-csapat lenne más? Miért lennének ők mások, mint elődeik? Mitől lenne jobb titokminiszter a tésztaképű Ficsor Ádám, mint a rettenetes arcú Szilvásy György, akinek képe ha éjszaka felderengett egy húzósabb vacsora után a polgárnak álmában, jajveszékelve riadt fel és sikoltozva menekült a vécébe…

Vagy talán a Tocsik-per sarában megmártózott, majd onnan jogerősen kikecmergő Boldvai László jobb államtitkár lesz a havi fixből fenntartott ezer négyzetméteres haciendájával, mint bármelyik haramia, aki előtte volt? Az orrát egykor látványosan turkáló Szigetvári Viktor elegánsabb államtitkár lesz elődeinél? Vagy a kis Bajnai Gordon minisztersége idején kevesebb uniós pénzt nyúltak le elvtársi kezek, mint majd most teszik, amikor kormányfő lett? Mi változott? Jól mondta Orbán Viktor. Semmi.

A Fidesz elnöke kiszámolta, hogy a legújabb szocialista kormány 88 százalékban olyanokból áll, akik benne voltak korábbi szocialista kormányokban is. S ha már a 28 éves Ficsor neve fölmerült, alighanem igazat kell adnunk Orbán Viktornak abban is, hogy a képtelennek látszó döntésre, miszerint egy nevetségesen fiatalemberre bíznák a legkeményebb tárcát, a titkosszolgálatok vezetését, csak egyféle magyarázat adható: volt kabinetfőnökén keresztül maga Gyurcsány Ferenc kívánja felügyelni a szolgálatokat. Közvetve megerősíti e tényt, hogy Szigetvári Viktor személyében egy másik Gyurcsány-tanonc is kormánytag lett. Vagyis a 88 százalék inkább 90 százalék már. Mi az hogy? Nagyon is!

Nem mintha az újak olyan mások lennének. Oszkó Péter pénzügyminiszter azt ígéri, félrenéz majd és meg sem szólal, amikor az általa irányított minisztérium jogi képviselője megjelenik azon a bírósági tárgyaláson, ahol a korábban általa irányított céget a Postabank egykori könyvvizsgálójaként harmincmilliárd forintos kártérítésre pereli az állam, merthogy úgymond annak idején megszépítették az adatokat, hogy a valóságosnál kedvezőbbnek tüntessék fel a bank helyzetét, lehetővé téve ezzel a jogszerű keretek között véghezvitt fosztogatást.

És ezt higgyük el? Létezik ekkora jellemerő? És ha igen, nem inkább kolostorba kéne vonulnia, minél távolabb a pénzügyektől?

Soha ennyire nem volt fontos a játékszabályok töretlen tisztelete, az erkölcs. Soha ennyire nem volt fontos a civil kurázsi, a megszenvedett polgári eszményekhez való hűséges ragaszkodás és a szájhősöktől való tartózkodás. Soha ennyire nem volt fontos a gerinc. Most kezd elválni a búza az ocsútól.

Bencsik András