Miért ne mondhatnánk és miért ne mondanánk, hogy éppen a Békemenet szellemisége ad kellő erőt a polgári oldalnak, hogy a 2014-es országgyűlési választásokon ismét kétharmados győzelmet érjen el. Bizonyítva ezzel, hogy továbbra is rendületlenül hisz a szeretet és az összefogás erejében.

Ez lehetne a történelem legnagyobb békemenete, nagyobb, mint az első volt, és jelentősebb is, mert a polgári demokráciákban szokatlan mértékű és intenzitású elkötelezettségről adna tanúbizonyságot.

Maximális felhatalmazás két cikluson át… Mi kell hozzá? Hit, elszántság és meggyőző erő.

Annak bizonyossága, hogy az országgyűlési választásokon a fülke magányában behúzott iksz valóban képes volt és képes lesz meghatározni a történelem alakulását. Hogy az a láthatatlan forradalom, ami 2010-ben alapjaiban megváltoztatta a magyar világot, még nem ért véget, tartalékai nem fogytak el, bőven van benne tűz.

Miért ne indulna el egy új mozgalom a 2014-es kétharmados győzelem kivívásáért? Micsoda válasz lenne ez a baloldali nosztalgiáiból magát kikezelni képtelen Európának! Micsoda frappáns válasz volna ez a Konrád Györgyöt ajnározó internacionálénak! Új – hát persze, hogy baloldali és liberális – narratívát akartok írni a tőletek megszabadulni képtelen európai népeknek? Írjatok. Mi viszont nem írjuk, hanem csináljuk a történelmet, amely átlép rajtatok…

A Fidesz–KDNP 2010 májusa óta töretlenül vezeti a közvélemény-kutatások listáját. Az időközi választások túlnyomó többségében rendre elsöprő fölénnyel nyert a jobbközép.

A Demokrata két héttel ezelőtti felmérése alapján, a Fidesz–KDNP népszerűségének tartós növekedése láttán nem alaptalan a feltételezés, hogy ez a tendencia folytatódik, s jövő tavasszal reálisan elérhető, vagy akár meg is haladható lesz a négy évvel korábbi eredmény.

Merni kell akarni és merni kell álmodni. Álmodni és akarni pedig csak nagyot szabad.

Íme, a feladat, amely már holnaptól, sőt már mától új értelmet adhat a polgári oldal önszerveződéseinek: „el kell menni, meg kell csinálni, meg kell ismételni a kétharmadot!” Nem azért, mert arra olyan nagy szükség lesz, hiszen az alkotmányozás zöme már megtörtént. Hanem azért, hogy az Európai Unió végre megértse, a magyar változásokat gyakorlatban ugyan egy politikai elit, de szellemi és lelki értelemben a nemzet túlnyomó többsége hajtotta végre.

2010 elején beszélni sem mertünk róla, egymás között még óvatosan fogalmaztunk – „nem könnyű… jó lenne, de… talán sikerül, én annyira szeretném…” –, ám a lelke mélyén mindenki erre várt, erre vágyott, s ez mozdította meg a kollektív tudattalant.

Hát most itt az ideje, hogy megmozdítsuk a kollektív tudatot. Indítsunk új Békemenetet! Békemenetet a kétharmadért. Hajrá, Magyarország! Hajrá, magyarok!

Bencsik András