Ha röviden le akarjuk írni a magyarországi közhangulatot, nehéz találóbb összefoglalást adni Orbán Viktor múlt szombati beszédénél. A Fidesz elnöke pontosan érzi, mit gondol ma mindenki, akit nem vakít el még mindig valamilyen értelmetlen vonzódás a Magyar Szocialista Párthoz vagy a Szabad Demokraták Szövetségéhez. És azok, akik hisznek a megélhetési hazudozóknak, ma már kevesen vannak. Az elsöprő többség hangulata ugyanis most valóban ez: elég volt!

Elég volt Bajnai Gordonból, akinek moráljáról mindent elmond, hogy üzleti érdekektől vezérelve csődbe juttatott több mint félezer családot. Aki miniszterként tevékeny részese volt az ország tönkretételének, most mégis a „független megmentő” szerepében akar tetszelegni.

Elég volt Lendvai Ildikóból, akiről május elsején ismét kiderült, még a válság közepette sem képes másra, mint a szélsőségekkel való riogatásra. Aki cenzorként szolgálta az elnyomó kommunista diktatúrát, most pedig megint „a demokráciáért aggódva” akarja megszabni, ki és mit gondolhat. Aki nem akarja észrevenni, hogy ma Magyarországon a szélsőséget csak egy kis csoport jelenti, ellenben a társadalom nagy többsége él egzisztenciális félelemben.

Elég volt a háttérből sakkozó Gyurcsányból, elég volt Kiss Péterből és Szekeres Imréből, Szilvásy Györgyből és Göncz Kingából, a számokkal trükköző Veres Jánosból, elég Lamperth Mónikából és Vadai Ágnesből, elég Nyakó Istvánból, Újhelyiből, Mesterházyból és többi ügyeskedő ifjú és idősebb szocialistából.

Elég volt az SZDSZ-ből, amelyet semmi más nem mozgat, csak az, hogy a szűk érdekcsoportot képviselő törpepárt, ameddig lehet, a parlamentben lehessen, és ezért képes bárkivel összefogni és bármit megtenni. Elég volt a megalkuvó Fodor Gáborból, Kóka Jánosból, Kuncze Gáborból, elég volt a Budapestet tönkretevő Demszkyből és a mindig rémeket látó Gusztosból.

Elég volt a K&H-botrányból, a Zuschlag- és a Hunvald-ügyből, elég a pénzek gátlástalan lenyúlásából, és hogy az igazi nagyhalak tetteinek nincs jogi következménye.

Elég volt azokból a kispártokból, amelyek középen állónak vagy jobboldalinak álcázzák magukat, hogy ezzel is a mentsék a szocialistákat. Világosan ki kell mondani, ők is cinkosai a jelenlegi hatalomnak.

Elég volt abból a hazugságból, hogy az ország a világgazdasági válság miatt süllyed egyre mélyebbre. A valóság az, hogy a szocialisták és a szabad demokraták vitték csődhelyzetbe Magyarországot, az ő kormányzásuk következményeként lettünk a térség éllovasaiból sereghajtók, miattuk szegényedik el a társadalom egyre nagyobb része.

Elég volt abból a hazugságból is, hogy az EP-választásnak nincs tétje. A tavalyi népszavazás például nem csupán eltörölte a vizitdíjat, a tandíjat és a kórházi napidíjat, de a nagy ellenállás hatására hiúsult meg az egészségbiztosítási rendszer szétszabdalása, magánosítása, és Gyurcsány Ferenc akkor egy újabb lépéssel került közelebb posztja elvesztéséhez.

Ilyen ma a közhangulat. És egy elsöprő Fidesz-győzelem most sem maradna következmény nélkül.

Bándy Péter