„Matteo Renzi, az ország szociáldemokrata miniszterelnöke felesleges pánikkeltésnek nevezte az illegális bevándorlóktól való félelem hangoztatását, s azt hangsúlyozta, hogy a migráció okozta problémákra nem az a megoldás, ha Olaszország bezárkózik.” Ezt a Matteót eddig nem figyeltem, de ez akkora baromság, hogy gyorsan rákerestem. Ja, persze, szegény olaszoknál balos a miniszterelnök. Ez azért kínos, mert így könnyen átjutnak a bevándorlók az első védelmi vonalon. Elsőn? A legbelsőn. „Római és milánói pályaudvarokon táboroztak le a menekültek.”

Holott szerintem az „elzárkózás” tökéletes megoldás. Ha már itt vannak a kontinensen, akkor sokkal nehezebb ellenük védekezni. Jobb lenne ezt a háborút a tengeren megvívni. A középkorban ezt úgy csinálták, hogy előreküldenek egy flottát, hogy a tengeren süllyessze el őket. A kelet-római tengeri flotta minden bizonnyal bevetette volna a híres görögtüzet, melynek „receptjét” feledésbe borította az idő. A keleti császár roppant mód titkolta a csodafegyver összetételét. De hát nem hibáztathatjuk, nem tudhatta, hogy jön majd a kor, amikor Róma védelmére kell majd felhasználni.

Amúgy nem értem én az afrikai ember lelki irányultságát. Ahelyett, hogy örülne a nagybetűs szabadságának. Nincs már gyarmati függés, nincs elnyomás és csúnya kizsákmányolás, de ezek nem örülnek neki, hogy elvágták a köldökzsinórt. Nem bírnak Európától elszakadni. Nem tudnak elszakadni, mert Európa a minőség. Az ember attól nem tud elszakadni, ami önmagánál magasabb rendű. Az emberben születése pillanatában benne él az istenkép. Bele van kódolva. A gyermek a szüleitől nem tud elszakadni – egész addig, amíg fel nem nő, tehát minőségben el nem éri az azonos szintet.

A hülye liberális meg azt hiszi, majd ha idejön, beilleszkedik. Igazság szerint azért nem látja be, mert el kéne ismernie, hogy az emberek életesélye nem egyenlő. De ilyet természetesen nem tesz. Inkább belehal, csak az ideologikus vágyképe ne sérüljön.