Napra pontosan tizenöt évvel ezelőtt hangzott el a Magyar Szocialista Párt balatonőszödi kihelyezett frakcióülésén Gyurcsány Ferenc „szónoklata”, egyesek szerint „igazságbeszéde” a 2006-os választások után, a megalakuló Ország­gyűlés első ülése előtt. A beszéd tartalma, stílusa és hangvétele egyaránt megdöbbentette a közvéleményt.

Hirdetés

Kiszivárogtatásának olyan súlyos politikai és közéleti válság lett a következménye, amelyet a rendszerváltás utáni Magyarország mindig el akart kerülni.

Gyurcsány Ferenc akkor sok olyan – addig csak sejtett, de nem bizonyított – kormányzati trükkjéről rántotta le a leplet, amelyek új megvilágításba helyezték kormányának addigi munkálatait és a 2006-os választási kampányt is: a jogállam és a demokrácia teljes megcsúfolásával kérkedett. Miután az akkor elhangzott kijelentéseket ismerjük – és a mulasztásokat is feltárta dr. Balsai István jelentése –, fordítsuk figyelmünket a baloldal akkori és mai vezetőjének aktuális tevékenységére.

Sokan temették 2006 után a Gyurcsány család jövőbeni ambícióit, mondván, hogy a „hazudtunk reggel, éjjel meg este” politikájából nincs visszaút. Csakhogy lett. Ez nem csupán Gyurcsány „érdeme”. Több tényező együttes megvalósulásának köszönhető, hogy vissza tudott térni. Először is kellett hozzá az ő gátlástalan, hatalomhoz mindenáron ragaszkodó, kérlelhetetlen stílusa. Kellett hozzá némi idő is, a politikai emlékezet kopása, de véleményem szerint a lehetőséget nemcsak ezek a tényezők teremtették meg a visszatérésre, hanem Gyurcsány Ferenc ma már koalíciós partnernek nevezett, szemlátomást általa krákogással is irányítható bábjai. Az ellenzéki, másod- vagy harmadvonalbeli politikusok a professzionális politikacsinálást hírből sem ismerik. Ennek következtében lett az MSZP egykori platformja, a Demokratikus Koalíció egy évtized leforgása alatt kétszer népszerűbb, mint a szocialisták pártja. Az MSZP mellett a többi baloldali párt – ideértve a Jobbikot – asszisztálása is kellett ahhoz, hogy visszatáncolhasson a szakadék széléről.

A Demokratikus Koalíció elnöke szemlátomást lubickol a mostani helyzetben. A DK profilja jól azonosítható, nekik van a legtöbb megkülönböztetési pontjuk a kormánykritikus térfélen. Nemzetek Európája helyett föderális Európát akarnak, ellenezték a déli határkerítést, a családok támogatását, a célzott adócsökkentéseket és a határon túli magyarok szavazati jogát is, hangulatot keltettek egyes vakcinákkal szemben, ráadásul a DK nemcsak nemzetközi kapcsolatrendszere, hanem belpolitikai pozíciószerzései miatt is megerősödött, különösen az önkormányzati választások után. Gyurcsány Ferenc ebben a számára kedvező helyzetben készül a 2022-es országgyűlési választásra, ahol az ő ötletének megfelelően egy közös, egységes, magát demokratának nevező tömböt próbál faragni az MSZP-n át a Jobbikig mindenkiből. Ezt a straté­giáját már évekkel ezelőtt meghirdette, most pedig végrehajtja.

Az őszödi beszéd azonban nem múlt el nyomtalanul. Gyurcsányt tízből hét magyar ma sem szeretné fontos politikai pozícióban látni, személyének és politikájának elutasítottsága magas. Erre ő kellő ravaszsággal reagál: nem a politika reflektorfényében szervezi meg stratégiá­ját, hanem minden baloldali párt „tiszteletbeli” elnökeként, a színfalak mögé húzódva. Így intézte el, hogy a Fővárosi Önkormányzatban és környékén az ő miniszterelnöksége alatt tevékenykedő bizalmasai pozíciókba jussanak, és így menedzseli feleségének, Dobrev Klárának az ügyeit is. Dobrev miniszterelnök-jelölti ambícióinak dédelgetésével ugyanis közelebb került a teljes ellenzék totális irányításához. Karácsony Gergellyel ellentétben ő tud angolul, van kormányzati tapasztalata, és az előválasztáson kiválóan tud majd gazdálkodni egy jól mobilizálható politikai közönségnek a szavazatával. A kormányfői szerepre való felkészítésének folyamata korábban elkezdődött már, ahogy Gyurcsány Ferenc személyének és munkásságának az újrapozicionálása is zajlik egy ideje. Nevezhetjük ezt a folyamatot történelemhamisításnak is akár.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Sokakban megütközést kelthetett Dobrev Klára múlt héten megjelent interjúja, amely a legnagyobb közösségi videómegosztó platformra került ki. Ebben a DK miniszterelnök-jelöltje új dimenziókba emelte a történelmi tények elferdítésének általuk többször gyakorolt művészetét. Azt ugyan még Dobrev sem tudta letagadni, hogy anyai nagyapja, Apró Antal kezéhez vér tapadt, ezt leszámítva azonban mintha párhuzamos valóságban élne Gyurcsány Ferenc felesége. Számára édesapja, Petar Dobrev (Dobrev Péter) nem volt titkosszolgálati ügynök. Szerinte férje balatonőszödi beszédére pedig büszkének kell lenni.

Ezek akár a személyes elfogultságból adódó értelmezések is lehetnének. Az interjú egy pontján azonban a 2006-os forró őszről és a tüntetések karhatalmi megtorlásáról kérdezi a műsorvezető. Dobrev Klára szerint „több rendőr sérült meg súlyosan, mint tüntető”. Sőt, „a teljes rendőri szervezet, amely ezzel foglalkozik, azt átszervezték. […] elküldték azokat, akik nem voltak megfelelőek, és nem jól irányították ezt a szervezetet” – mondta. Dobrev Klára ezek szerint szándékosan nem mond igazat, ami annak ismeretében nem meglepő, hogy a 2006-os események közben is végig támogatta Gyurcsány Ferencet. Csaknem tizenöt évvel ezelőtt a karhatalom szakmaiatlan és emberellenes tevékenysége következtében 16 magyar polgártársunk sérült meg súlyosan csupán a gumilövedékek használata miatt, és több százra tehető az egyéb sérültek száma. Volt, akinél 75 százalékos látásromlást okoztak a sérülések, míg más esetben koponyatörést és a munkaképesség ötvenszázalékos elvesztését eredményezte a rendőri túlkapás. Békésen tüntetőket vertek az utcákon, többeket emberi mivoltukban szégyenítettek meg. A rendőrség átszervezése kapcsán tett kijelentését illetően talán meg sem kell említenem, hogy Gergényi Péter akkori rendőrfőkapitányt 2006. november 17-én Budapestért Díjjal tüntették ki, sőt, a Főváros Közbiztonságáért érdemrendet is kapott, amelyet csak 2011-ben vont vissza a Tarlós István vezette önkormányzat.

Ez a két példa jól szemlélteti, hogy milyen keretek között zajlik a baloldali előválasztás miniszterelnök-jelöltről döntő „versenye” – amit az Alapjogokért Központ közvélemény-kutatása szerint a magyar felnőtt lakosság relatív többsége, 42 százaléka nem tart valódi választásnak. Nem az számít, hogy ki a jobb, kompetensebb, rátermettebb induló, hanem az, hogy kit támogat igazából Gyurcsány Ferenc. Dobrev Klárát nyilvánvalóan nem fogja ellenezni, ahogyan azt a Karácsony Gergelyt sem, aki hét éven keresztül volt a Miniszterelnöki Hivatal koordinációs államtitkárságának politikai tanácsadója 2002 és 2008 között. A többiek pedig a futottak még kategóriába sorolt indulók.

Dobrev kijelentései kapcsán egy dolgot biztosan állíthatunk: Gyurcsány nem vész el, csak átalakul. A 2006-ban „megálmodott” sikerrecept kellő körültekintéssel 2021-ben is alkalmazható: ne azt mondd, ami történt, hanem amit hallani akarnak! A baloldal történelemhamisítása ezzel tovább folytatódik: legutóbb a Jobbik pálfordulása kapcsán játszották el ugyanezt, a pártról kiderült, hogy nem volt sohasem antiszemita, cigányellenes, és rasszista sem. Régi recept Gyurcsány könyvéből kimásolva.

A szerző az Alapjogokért Központ vezető elemzője

Korábban írtuk