Hirdetés

Nincs abban sok újdonság, hogy ahol a nyugati világban konzervatívok állnak a kormányrúdnál, ott hamarosan megjelennek azok a külföldi támogatók, akiknek köszönhetően gombamód szaporodni kezdenek a feminista és egyéb „civil” szervezetek, akik hatalmas tüntetéseken követelik a nők korlátozás nélküli abortuszhoz való jogát. Így volt ez Lengyelországban is, ahol néhány évvel ezelőtt a Jog és Igazságosság Párt Európában példátlanul szigorú abortusztörvényt hozott. A még jelenleg is érvényben lévő jogszabály szerint a terhesség megszakítása csak akkor kérvényezhető, ha az nemi erőszak következménye, vagy veszélyezteti az anya életét. A magzati fogyatékosság nem szerepel az akceptálható tényezők között. A jogszabály szerint az anya nem büntethető, ha magzatelhajtásra adja a fejét, ám a beavatkozást végző orvosnak börtönbüntetéssel kell számolni. A szigort vélhetően elsősorban a drámai demográfiai adatok váltották ki, hiszen az 1,3-es termékenységi ráta azt mutatta: a lengyel népesség is irányt vett a kihalás felé.

A törvény megszületését akkor, mint várni lehetett, óriási tüntetések fogadták, olyan is megesett, hogy az életvédők és az abortuszpártiak összecsapását a rendőrségnek kellett megfékeznie. A tavalyi választási harcban így az abortusz kérdése lett az egyik fő kampánytéma. Donald Tusk azt ígérte a nőknek, hogy megválasztása esetén a terhesség 12. hetéig szabadon élhetnek az abortusz jogával. Ám ezt az ígéretet sehogyan sem képes beváltani. Az ilyen irányú törvényjavaslatot a szejm visszadobta, amiért ismét fellángoltak a tüntetések a nagyvárosokban. A népharagot fokozta, hogy a Tusk-kormánynak nem sikerült elérnie az esemény utáni tabletták legalizálását sem, ez a konzervatív köztársasági elnök ellenállásán bukott meg.

Tusknak főhetett a feje, miként váltsa be választási ígéretét. Annál is inkább, mert más ügyekben a lengyel kormányfő igyekszik teljesíteni, sőt túlteljesíteni minden „liberális” uniós és amerikai elvárást. Ráadásul arra is ügyelnie kell, hogy a maihoz hasonló nehéz időkben minden erővel biztosítsa a társadalmi békét. Semmi szüksége arra, hogy magukból kivetkőzött lányok és asszonyok utcai csatáit a rendőrséggel kelljen megfékezni a nagyvárosokban. Arra pedig végképp nincsen ideje, hogy a teljes liberalizációt elutasító koalíciós partnereit, a Lengyelország 2050 nevezetű tömörülés és a Parasztpárt képviselőit győzködje.

Ebben a helyzetben a Tusk-kormány és a törvényhozás balszárnya rettenetes ötlettel állt elő. Amerikai mintájú szabályozást akarnak életbe léptetni. Eszerint az abortuszhoz való jogot kiterjesztenék a terhesség bármely szakaszára, vagyis akár a szülés pillanatáig. Ehhez csak „orvosi” javaslat kell, amit pótolhatna akár egy pszichológusi ajánlás is, amennyiben a gyermek túlságosan nagy lelki terhet jelentene az anyának.

Korábban írtuk

Nyíltan fogalmazva ez azt jelentené, hogy a baloldali lengyel kormány legalizálná a csecsemőgyilkosságot.

Az Amerikai Egyesült Államokban a mintát adó törvény hatálybalépését tűzijátékkal egybekötött hatalmas utcabállal ünnepelték a woke-ba felejtkezett politikusok és feminista szervezetek. A döbbenet később jött: amikor napvilágra kerültek azok a videófelvételek, amelyek a Planned Parenthood (PP) nevű abortuszklinika hálózat műtőiben készültek, és a beavatkozás brutális részleteit mutatták meg a nézőknek. Aki egy kicsit is érző ember, az nem tudja zokogás nélkül végig nézni, ahogyan kivégzik a világra készülő életeket az orvosnak nevezett hóhérok.

A rettenetet fokozta, hogy kiderült: a Planned Parenthood eladja az abortált magzatok szerveit, testrészeit, szöveteit és őssejteit. A szervkereskedelemből befolyt hatalmas profit révén volt képes nyomást gyakorolni az amerikai törvényhozásra a törvény megszületése érdekében.

Fotó: ShutterStock
Lengyelországban 2020-ban vonultak utcára az abortuszpárti aktivisták

A botrány akkorára dagadt, hogy az abortuszklinikákat számos USA-tagállamból kitiltották. A szervezet vezetői akkor úgy döntöttek, hogy megvetik a lábukat az Európai Unióban. Még Karácsony Gergely is bejelentette polgármesterré választása után 2019-ben, hogy Budapesten fog megnyílni az első PP-klinika. Szerencsére ebből semmi nem lett.

Arról egyelőre nem szól a fáma, hogy Lengyelországba már betette-e a lábát a Planned Parenthood. Arról azonban újabban vannak hírek, hogy a Tusk-kormány – megkerülve a törvényhozást és vonakodó koalíciós partnereit – egyszerű miniszteri rendelettel szeretné felülírni a hatályos abortusztörvényt. Ez persze illegális. De a baloldal, mint többször megtapasztalhattuk, nem megy a szomszédba egy kis törvénytelenségért sehol a világon. Akkor sem, ha a poklot szabadítja rá a népére a woke, azaz a felvilágosultság nevében.