Folytatom Lakiteleket, de be is fejezem. Lassan közeleg a következő választási kampány, torzalakjai, az ellenzéki blöffentyűk már a spájzban vannak, s a böcsületes kampányolásból nem szeretnék kimaradni.

Korábban említettem, hogy Lakitelek legfőbb jellemzője a szakadatlan fejlődés. A tizenöt hektáros egység mindenekelőtt épületeivel tűnik föl. Ahány épület, annyi stílus. Tehát sétálni köztük is szórakoztató. Szerepük, funkció­juk pedig talán még annál is változatosabb.

Hirdetés

Rögtön a főporta megragadja a fantáziát. Gombatetejű, körben üvegfalas. A Bolyai-ház a tizenkilencedik századi kúriák hangulatát idézi, akár a zseniális család is lakhatott volna benne. A Kölcsey-ház névadójához illően méltóságteljesen klasszicizál. A tiltott pálinkaeszközök múzeuma gyermekkorom imádott tanyáit juttatja az eszembe. A Szent István-kápolna a kiszombori XII. századi körtemplomra asszociál. A Biblia-ház pedig a modern makoveczi építészetet képzelteti el velem, bár nem makoveczes soktornyúságával, ami nincs rajta, de formai ötlete a szétnyíló fallal mint bontakozó bimbó idézi meg korunk fantáziadús magyar organikus építészetét. Az üvegház funkciójának megfelelően egyszerű, hatalmas üvegtégla. Mindegyik épülettől különbözik a tényleg katedrálisra emlékeztető borkatedrális. A „Nagy Csodák, Értékek Kispalotája” domboldalán gombaszerű fehér jópofaságokkal. És hogy mennyire a dinamikus fejlődés jellemzi a Hungarikum Ligetet, mostanában fejeződött be a gyógyászati komplexum. Gyógyfürdővel, bentlakással vagy járóbeteg-ellátással. Szolnoki szakorvos tart majd ügyeletet, s azokat kezeli, akiket a háziorvosuk „kiírt”, tehát tébés, nem csak fizetéses gyógyszolgáltatás. Amit egyszerűen szenzációsnak tartok.

Lakiteleken komplett nyaralást lehetővé tevő adottságok találhatók. Nemcsak gyógy­kezelésre alkalmas fürdő, hanem sportolásra is jó uszoda áll rendelkezésre, patkó alakú, rendkívül vonzó küllemű szállodaépülettel és hatalmas alföldi nemesi kúriára emlékeztető vendéglővel. Van Kincsem Fogadó is nem teljesen indokolatlanul, mert a Hungarikum Ligetnek lovai is vannak lovardával, tehát a lovagolni szeretők, úszást, lovaglást, golfozást, és mire a végére érek e sorozatnak, egyéb sportolási lehetőségeket is találhatnak. És mindenekelőtt az alig néhány kilométerre lévő Tisza-partot ajánlom, és imádott „Tőserdőmet”, egy különleges szépségű, szinte vadon jellegű tájat kirándulásra.

Elmondhatjuk tehát, hogy a lakiteleki Hungarikum Liget sokarcú, sokfunkciójú épületegyüttes, amely ugyan még nem minden elemében készült el, de szinte minden héten átadnak belőle egyet-egyet. Jól észlelhető, hogy a szellem, a test s a lélek számára is vannak különleges épületek. Elképedek azon, hogy az emberi létezést milyen logikusan fogja össze ezek sora. És szolgálja ki szükségleteit. Különlegesnek találom közülük a Retörkiét, a rendszerváltoztatás archívumával, a különféle szellemi foglalkozásokra tervezett „tantermeket”, a Nemzeti Művelődési Intézetet, amelyben van olvasóterem és természetesen könyvtár, tárgyaló. A mezőgazdasági létesítményeket, köztük a zöldség- és gyümölcsfeldolgozót. És a sokféle lehetőséget nyújtó sportintézményeket. A legizgalmasabb jelenség a Hungarikum Liget személyzete, a száznál is több szakember együttese. Patriarchális magyar család. Akiknek az ismertetése nemcsak lehetőségekbe ütközik, hanem képességeimbe is. Válogatott, nagyszerű szakemberek.

A több mint száz-százötven bentlakó és bejáró dolgozó voltaképpen egy külön világot, a maga nemében páratlan csapatot alkot. Vezetőjük, lelkük alighanem Lezsákné Sütő Gabriella. Hátterük pedig Lakitelek lakossága nyilván. A megépítendő Nimród szabadtéri park és a Kárpátia Rendezvényház neve önmagáért beszél.

(Vége a sorozatnak.)

Korábban írtuk