Hirdetés

A lengyel közszolgálati televízió letiltotta egyik kommentátorát, mert az illető az olimpia megnyitójához kapcsolódóan azt találta mondani, hogy John Lennon Imagine című dalának szövege, amelyet a feleségével, Yoko Onóval közösen írt, nem más, mint a kommunizmus víziója.

Holott pontosan az. Mindjárt tegyük hozzá: a hátborzongató üzenetet a XX. század egyik legszebb dallama hordozza, meglepetésekkel teli, mégis vonzó, megragadó harmóniákkal. Nem csoda, John Lennon korának egyik legnagyobb zeneszerzője volt. Éppen ez teszi nehézzé, hogy felmutassuk a veszélyességét.

Képzeld el, hogy nincs menny és pokol, mindenki a mának él… Képzeld el, hogy nincsenek országok, és nincs vallás… Képzeld el, hogy nincs tulajdon és éhség, az emberiség testvériségben él… Igen, a kommunisták ezt egyszer már mind elképzelték, és hozzá is láttak, hogy az álmaikat megvalósítsák. Az évtizedekig tartó kísérletbe tízmilliók pusztultak bele, és százmillióknak tették tönkre az életét. Hiszen ezek nem a nélkülözők álmai, hanem a jóllakottakéi. A szegények soha nem eltörölni akarták a tulajdont, hanem megszerezni, sokkal inkább a gyáros- és bankárcsemeték azok, akik ilyen jóemberkedő ideákkal próbálják kitölteni az űrt, ami a vallás és haza hátrahagyása után a lelkükben támad.

A dallam szép és fülbemászó, az idea vonzó – ki ne akarná, hogy az egész emberiség testvéri boldogságban éljen? –, ezért az éhséget és nélkülözést soha meg nem ismerő fiatal értelmiségiek újra és újra bedőlnek annak a hamis látszatnak, hogy az Imagine gondolatait követve nemes tartalmat adhatnak az életüknek. Ezért nehéz az emberi természet realitásával és valódi szükségleteivel számoló jobboldalnak érvényre juttatnia a törekvéseit. Föladni azonban nem lehet, küzdeni kötelesség. Ha nem magunkért, legalább a gyerekeinkért, nekik ne kelljen átélniük, hogy a kommunisták, John Lennon dalával az ajkukon, újra nekigyürkőzzenek, és erőszakkal megpróbálják eltörölni a vallást, az országokat, a tulajdont és mindazt, amiért élni érdemes.

Korábban írtuk