– A kormányfő hazudott reggel, délben, este, sőt még éjszaka is, ha álmában beszélt – nyilatkozta Kóka János. – A Pannon pumaként dübörgő gazdaságot csődbe vitte, bár ezt némiképp árnyalja, hogy Gyurcsány Ferenc 2006-ban egy lepusztított országot vett át elődjétől. Mi, szabad demokraták, kezdettől elítéltük a populizmust, amely az MSZP-t és a Fideszt is jellemezte. – Az SZDSZ a kompromisszumokat kereste mindig – vette át a szót Fodor Gábor. – Az ország érdekeit, a modern, független és szabad Magyarország megteremtését tartottuk szem előtt. Következetesen elhatárolódtunk mindenfajta szélsőségtől, diktatórikus jelenségtől. Ha a választók már korábban is kellő bizalmat szavaztak volna nekünk – és ha a Fidesz nem hátráltat bennünket népszavazásokkal, a szélsőjobbal való kokettálásával –, rég elsöpörtük volna a korrupt, tehetségtelen Gyurcsány-rezsimet. A tragikus politikai-gazdasági-erkölcsi helyzetért így egyformán felelős az MSZP és a Fidesz. Egyedül mi tudtuk megőrizni tisztaságunkat, szilárd elveinket, az állami húsosfazekaktól való kellő távolságunkat.

– Brumm, brumm – tette még hozzá Kuncze Gábor, mert az utóbbi időben ő mindenre csak ennyit mondott.

A szabad demokraták bátor, szókimondó, kérlelhetetlen és megalkuvásoktól mentes ellenzéki szerepvállalása meghozta a hőn áhított sikert. Az SZDSZ nyerte a 2010-es választásokat.

– Mindannyiunk régi vágya teljesült – szólt Horn Gábor, a miniszterelnöki poszt várományosa. – Gyurcsány elment a búsba, és egy tisztán SZDSZ-es kabinet végrehajthatja azokat az elkerülhetetlen lépéseket (az egészségügytől az oktatáson át a privatizáció befejezéséig), amelyek nélkül nincs XXI. századi Magyarország.

– De amelyekkel nem lesz XXII. századi – suttogta valaki, de nyomban elvitték.

Ungváry Zsolt