– Persze. Én is. Ki az a marha, aki még most is a balosokat választaná? De ez egy hirdetés, erre kapjuk a lóvét, és létezik az az összeg, amiért az ember a baloldalra szavaz. Vagy legalábbis ezt hazudja. Maga még sosem füllentett? Na, onnan vesszük, hogy bejön a Cica azzal a helyes pofijával, és azt mondja: „Nem szavazok a jobboldalra, mert a hangoskodás mögött nincs program.” Halljuk!

– Miért, a baloldalnak mi a programja?

– Hát nem vették még észre? Gazdagodás, lenyúlás, privatizáció, csillárvisszalízingelő offshore adócsalás. Nemzetpusztítás, kivéreztetés, elbutítás, legyengítés.

– De szépen fogalmazott. Ne tegyük be inkább ezt a filmbe?

– Felesleges, ezt mindenki tudja. Olyanokat kell mondani, ami meglepő. Például, hogy azért szavazok a baloldalra, mert az értékrendem nem változik.

– Ez azt jelenti, hogy eddig is hülye voltam, és az is maradok?

– A hülyeség nem értékrend, hanem állapot. Olyan képesség, amivel az ember behúzza az ikszet az MSZP-hez. De ne szakítsanak folyton félbe, mert ha sokat tökölünk, az összes megbízónkat becsukják, és nem lesz, aki fizessen. Na, mindjárt befejezzük. Most bejön a háttérből a csonkacsaládba Göncz Kinga mosolyogva, és odaáll a plakátra az úriember meg a Cica mögé. Papa, kislány meg egy szocialista képviselő asszony. Ez a baloldali családmodell. Egymásra vigyorognak, és akkor együtt így szólnak: „Minél többen szavaznak az MSZP listájára, annál több szocialista fog elhúzni Brüsszelbe.”

– A legjobb volna, ha nemcsak hatan-heten mennének el az országból, hanem az összes.

– Ez a végszó. Ennyi volt!

Ungváry Zsolt