Kitűnő alkalmat szolgáltat erre, hogy éppen jövőre lesz a borzalmas mohácsi mészárlás 488. évfordulója.” A török miniszterelnök biztosította a kormánypárti és ellenzéki képviselőket egyaránt, hogy a magyarok ellen elkövetett bűnök nem felejtődhetnek el, ezért is alapították meg a Zrínyi emlékparkot az elesettek iránti kegyelet helyszínét. Bevezették az iskolákban a Buda eleste emléknapot, amikor minden török gyerek szembesülhet azzal, milyen tragikus következményekkel járt a magyar királyságra az a szörnyű augusztusi nap.

A II. Lajos Központ közben megállapította, hogy a szigetvári ostromnál Juszuf Oglu szpáhi kapitány utasítására több foglyot megkínoztak. Oglu ugyan 1572-ben elhunyt, de leszármazottai ma is élnek Anatóliában, a Kaukázusban, Svédországban és Naurun.

Szélsőséges szervezetek és sajtóorgánumok megengedhetetlen hangot ütöttek meg magyar-ügyben.

„Meddig kell még vezekelnünk azért a 150 évért?”, kiáltott fel a magyar nagykövetség elé meghirdetett tüntetés vezérszónoka, mielőtt a rendőrség feloszlatta volna a rendezvényt. A budapesti kormány vizsgálatot és határozott fellépést követelt, hogy ne ismétlődhessenek meg az efféle események. Ankarából megnyugtató válasz érkezett: „Sosem fogunk letérni a magyar jóvátételi politika útjáról, és kíméletlenül elszigeteljük azokat az erőket, amelyek ennek jogosságát megkérdőjelezik.”

Végül megígérték, hogy a kompenzáció részeként megverik a román futballcsapatot Bukarestben. Mint mindig, most is tartották a szavukat.

Ungváry Zsolt