– Hát kérem – válaszolta a miniszterelnök. – Az úgy esett, hogy ültünk a dolgozószobámban a Veres Janival, előttünk egy kis bukszában a költségvetés. Hirtelen nyílt az ajtó, berontott egy símaszkos férfi és rám kiáltott: „Ide a stekszet!” Én úgy megijedtem, hogy azóta folyamatosan csak hülyeségeket beszélek. A rabló felkapta a költségvetést, és elszelelt vele. Hát így történt.

Akadtak, akik elhitték a sztorit (a Szonda Ipsos felmérése szerint a választani tudó népesség 23 százaléka), de a többség bizonyítékokat várt. És a bizonyíték nem várt helyről bukkant elő: Lamperth Mónika beadta kabátját a fogyókúra-szalon ruhatárába, ahonnan egy tolvaj ellopta, de a zsebében talált diktafont becsületesen beszolgáltatta az ügyészségnek. Kiderült, hogy a polihisztor asszony mindig magánál tartotta bekapcsolt állapotban, ezzel kívánta igazolni magát férje előtt, aki nem hitte el, hogy az ő képességeivel valóban részt vesz a kormány munkájában.

A nyilvánosságra került felvételen Gyurcsány, Veres és – mobiltelefonról – Zuschlag beszélgetése hallatszik.

– Az a helyzet – szól a miniszterelnök, miközben a büdzsében kotorászik –, hogy nem maradt semmi a pénzből.

– Elszegényedtünk? – kérdezi riadtan a pénzügyér.

– Úgy értem, a közpénzből.

– Vagy úgy. Hát azért nem kár.

– Majd keresni fogják az adófizetők.

– Ugyan, azt mondjuk nekik, hogy jött egy símaszkos fickó, és elrabolta az egészet. Az ilyesmit be szokták kajálni.

– Az én millióimat is? – könyörög a telefon túlsó végéről Zuschlag.

– Azt már nem hinné el senki. Nekünk legalább van még egy símaszkosnyi hitelünk. Na, gyerünk, Jani, harapj a kezembe, hogy valami sérülést fel tudjunk mutatni a gyanakvóknak.

Ungváry Zsolt