Hirdetés

Fogalmam sincs, hogy a lengyel közszolgálati televízió eddig milyen volt. Még azt is el tudom képzelni, hogy az előző kormány által kinevezett vezetés elfogult volt az új kormányt alkotó politikusokkal szemben. Láttunk már ilyet.

De attól még durva jogsértés, amit a jelenlegi lengyel kormány a közszolgálati televízióval szemben, annak birtokbavétele során elkövet. Odáig még hagyján, hogy hoztak egy sor döntést, amelyek már a döntés pillanatában jogellenesnek tűnnek, de szerintük nem azok. Arra való a bíróság, hogy eldöntse, kinek van igaza. Nos, először az alkotmánybíróság, majd egy másik, idekapcsolódó ügyben az illetékes kerületi bíróság döntött: amit az új kormány tett, az törvényellenes, tehát semmis.

És az új lengyel kormány megengedi magának azt az elképesztő lépést, hogy semmibe veszi a két bíróság ítéletét. Ez nem más, mint a jogállam összeomlása. Az eset sokkal súlyosabb, mint azok az amúgy hamvukba hullt tervek, melyek szerint a magyar ellenzék ha nyer, feles többséggel áll neki alkotmányozni. Itt a hivatalba lépő új kormány ment szembe a jogrenddel. És ha a végrehajtó hatalom egyszer, kétszer semmibe veheti az ítélkező hatalom döntését, akkor akárhányszor semmibe veheti. Akkor akármelyik polgár semmibe veheti. Akkor a joguralom megszűnik, és a helyébe a diktatúra lép.

Az unió vezetése pedig mindeközben beleegyezően hallgat. Egyes uniós vezetők odáig mennek, hogy az új lengyel kormány törvénysértő lépéseit a jogrend visszaállításának nevezik. A kettős mérce ennyire durva, ennyire nyilvánvaló alkalmazására az Európai Unió történetében még nem akadt példa. A kártételt az az sem orvosolja, ha a lengyel vagy az európai bíróság hároméves procedúra végén majd a kirúgott televíziósoknak ad igazat és kártérítést ítél meg nekik. Amit persze a lengyel adófizetők fizetnek állnak majd.

Dehogy a jogállamiságért folyik a harc Európában. A hatalomért, Európa lelkének megszerzéséért folyik, és hogy hogyan, azt Varsóban akárki megláthatja. A többi csak máz.

Korábban írtuk