Hirdetés

Közel másfél millió szarvasmarhát tartanak az ország területén, plusz rengeteg disznót és birkát, úgyhogy ez a probléma és annak megoldása úgyszólván világrengető. Arról van ugyanis szó, hogy mivel egy tonna szén-dioxidnak megfelelő fing kibocsátása után 2030-tól 300 dán koronát (16 ezer forint) kell majd fizetniük a gazdáknak, 2035-től pedig 750 koronát (40 ezer forint), elképzelhetjük, mennyibe kerül mondjuk egy száz tehenet tartó gazdaság számára az, hogy a tehenek finganak. 2030-tól ez évi 10 millió 400 ezer forintba, de 2035-től már 26 millióba kerül.

A dánok az intézkedéssel azt szeretnék elérni, hogy Dánia 2045-re fingügyben klímasemlegessé váljon. Ami úgy érhető el, hogy attól kezdve se a marhák, se a disznók, se a bárányok nem finganak, de még csak nem is szellentenek. Ez a jó öreg biológia törvénye szerint két módon valósítható meg: kiirtják az összes bűnelkövető állatot, mert ha nincs marha-, disznó- és bárányfing, akkor nincs üvegházhatású gáz sem. Igaz, enni sincs mit, de majd átszoknak a dánok az egészséges tengeri hínárra. Vagy ledugózzák az állatok kimeneti nyílását, ami azonban idővel robbanással fenyeget.

Arról lapzártakor még nem szólt a hír, hogy mire számítsanak azok a dán állampolgárok, valamint a Dánia területén tartózkodó idegenek, akik eléggé el nem ítélhető módon szellentenek olykor-olykor. Szerintem emberiességi okokból kvótát kellene megállapítani és csak azt büntetni meg, aki a nem megfelelő táplálkozás okán szellent többet a kelleténél. Ezt a legcélszerűbben egy hatékony fingőrség felállításával lehetne ellenőrizni és kordában tartani.

Bizonyos vagyok abban, hogy az EU a dán kezdeményezést felkarolja, és közel az idő, amikor az Európai Unió Karbonsemleges Fingőrsége a klímavédelem jegyében mindnyájunk megkönnyebbülésére megkezdi munkáját. Az olykor a fingás terén meghökkentő tehetséget mutató házimacskákról és kutyákról azonban inkább nem is merek szólni…

Korábban írtuk