Hirdetés

Mivel közösségi ember vagyok, nem azt nézem, ami elválaszt, hanem ami összeköt. Kész szerencse, hogy korunkban nem kell ehhez a kocsmák pultját támasztani vagy a villamoson hallgatózni, mit és hogy gondolnak az emberek, hiszen itt van nekünk az MI, a mesterséges intelligencia.

Első körben a szélesebb néprétegek lelkébe akartam bepillantani:

„Miért szeretik ennyire a magyarok Azahriah zenéjét?” Erre kaptam egy elemzést, amelynek túlnyomó része pelyva – „Azahriah dalai érzelmekkel teli és személyes élményeken alapulnak, ami könnyen kapcsolódási pontot jelent a hallgatók számára” –, s úgy gondoltam, hatoljunk mélyebbre, nézzük, mi köti össze a széles néprétegeket.

„Mi a hasonlóság Magyar Péter és Piszkos Fred, a kapitány közt?”

Korábban írtuk

Ezt írta:

A „Magyar Péter és Piszkos Fred, a kapitány közötti hasonlóságok leginkább a rejtélyes és kalandos életmódjukban találhatók meg. Íme néhány főbb hasonlóság:

1. *Rejtélyes és kalandos életmód*: Magyar Péter egy ismert betyár, míg Piszkos Fred a Rejtő Jenő regényeiből ismert tengerészkapitány, aki számos kalandba keveredik.

2. *Független és lázadó természet*: Mindketten független személyiségek, akik nem igazán követik a társadalmi normákat és szabályokat. Magyar Péter a törvényen kívül élt, s Piszkos Fred is sokszor szembeszegül a hatóságokkal és a konvenciókkal.

3. *Népi hősök*: Mindkét figura népi hősnek tekinthető saját kontextusában. Magyar Péter a betyárromantika egyik alakja, aki a szegények segítőjeként is ismert, míg Piszkos Fred egyfajta antihős, aki sokszor a kisember oldalán áll a Rejtő-regényekben.

4. *Karizmatikus és megnyerő személyiség*: Bár mindketten törvényen kívüliként élnek, van valami megnyerő a személyiségükben, ami miatt az emberek kedvelik őket. Ezek az elemek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyar Péter és Piszkos Fred karakterei hasonlók, bár különböző korokban és kontextusokban léteznek.”

Nos, nem tudom miféle információkkal dolgozik az MI – egyébként megfigyeltem, hogy kamuzik gyakran –, de valahol találó. Vagy a jövőbe lát. Majd kiderül.