Hirdetés

Azért ez a meleg már tényleg sok. Tudjuk, volt már ilyen, és előbb-utóbb minden rekord megdől, mégsem lehet vitás, hogy komoly probléma van a Föld klímájával. A globális fölmelegedés sok okra vezethető vissza, és ezek között ott van az átlaghőmérséklet természeres hullámzása is. Mégsem kétséges, hogy a megszokott életkörülményeink hosszú távú fenntartásához felelős és észszerű cselekvésre van szükség.

De hadd húzzuk alá: felelős és észszerű cselekvésre, nem pedig azokra a provokatív demonstrációkra, amelyeket nyugat-európai középosztálybeli fiatal emberek rendeznek a múzeumok műkincseinek összekenésével és maguk különböző helyekre ragasztásával. Azt mondják, a háború túl komoly dolog ahhoz, hogy katonákra lehessen bízni. Ezt a bölcs gondolatot bátran kiterjeszthetjük a klímavédelemre is: Földünk éghajlatának alakulása túl komoly ügy, semhogy a magukat klímavédőknek kinevező úgynevezett aktivistákra bízhatnánk, olyan emberekre, akik az életük tartalmatlanságát és célnélküliségét többek között a kőolaj-felhasználás és az atomenergia betiltásának látványos követelésével próbálják kompenzálni.

Ezt kell világosan látnunk: akik Gandhi képzelt utódaiként sárga mellényben az aszfaltra ülve elállják az utat az autóforgalom elől, akik levest öntenek a klasszikus festményekre, és odaragasztják magukat a múzeumok falához, sokkal többet ártanak a klímaváltozás ügyének, mint azok, akik élik a szokásos életüket. Ezek a saját jólétükbe beleunt, valódi életcélt találni képtelen, legnagyobbrészt gyermektelen, narcisztikus erényfitogtatók ugyanis lejáratják, sokak szemében nevetségessé, sőt ellenszenvessé teszik ezt a fontos ügyet. Azt a látszatot keltik, hogy a klímavédelem a progresszív nagyvárosi úri gyerekek délutáni pótcselekvése, mielőtt este elmennének bulizni valami menő szórakozóhelyre.

Holott nem az, hanem igazi kormányzati feladat. Paks II. megépítése egymagában többet tesz majd a klímavédelemért, mint a Föld összes úgynevezett aktivistájának valamennyi öntetszelgő bohóckodása.

Korábban írtuk