David Fleischmann: Pokolváros

A történetet egy árva, erősen rövidlátó, beteges kisfiú meséli el, kit iskolatársai nem fogadnak be maguk közé, ellenben folyton eleszik ebédjét. A cselekmény maga 1939 telén játszódik, egy álmos, nyugat-galíciai kisvárosban. Egy szörnyű, viharos éjjelen az indulatok egyszer csak elszabadulnak, s az őrült pogromot csak a tizenkét éves, árva kis Mózes – kit nagyothalló, idős nagybácsikája, a helyi szatócssegéd nevel – éli túl. Az árva, beteges kis Mózes hosszú vándorlása és keserves hányattatása során megismerkedik a gyűlölet és a megkülönböztetés ezernyi fajtájával.

B. F. Löwinger : A megtagadott ember

Egy, az amerikai délen található képzeletbeli kisvárosban tanít a szőke és kékszemű Jürgen tanár úr. (Apja Wolfgang Kaufmann, egykori Wermacht-katonatiszt, a keleti fronton harcoló hármas páncéloshadosztály vaskereszttel kitüntetett tisztje.) Osztályában vasfegyelmet tart, a tantermet Nietzsche-portrékkal, s a Nibelung-énekből vett hősi illusztrációkkal dekorálja ki, kiemelt hangsúlyt helyez Wagner munkásságára, valamint a gimnasztikára, és diákjainak a keresztény erkölcsről, a rendről meg a fegyelemről prédikál.

Különösen a fekete bőrű, mozgássérült Bobbit meg a halk szavú, szerény kis Ámírt zaklatja, aki rajong az állatokért (egy ízben hangosan elsírta magát, mert a kocsis ostorral rávágott a lovára), verseket ír és rendszeresen bevásárol a földszinten lakó idős, egyedül élő, hallássérült Weisz néninek, akinek szülei 1941-ben menekültek el Európából.

Ám minden ármánykodás hiábavaló, mert a két kis üldözött hamarosan összebarátkozik…

A Humanista Könyvkiadó célja bemutatni a művészet gazdagságát, a gondolatok sokszínűségét, a nézetek és vélemények millió árnyalatát, s hozzájárulni ezzel egy befolyásolástól mentes, szabad szellemi élet létrejöttéhez.