Igazi nagy világünneppé nemesült a budapesti atlétikai világbajnokság. Azok a százezrek, akik a helyszínen és azok a százmilliók, akik a televízión követték a versenyeket, ezekben a napokban megbecsüléssel tekintettek Magyarországra. Tudjuk, mindenkinek a maga versenye a legszebb, mégsem kell félnünk kimondani: a miénk a legnagyszerűbbek között volt.

Hirdetés

És azon sincs semmi titkolnivaló, hogy az országlakók jobbik fele készül a magyarországi olimpiára. Magyarországit mondok, mert ma már egyetlen város, ha mégolyan hatalmas is, kevés a világ legnagyobb sporteseményének megrendezésére. Egy egész ország anyagi ereje, erőfeszítése, lelkesedése kell hozzá, és ez rendben is van, hiszen egy egész ország, egy egész nemzet lesz végül a játékok győztese.

Budapest lakossága egyszer már megakadályozta, hogy Magyarország pályázzon a 2024-es rendezésre. Akadt egy politikai párt, a Momentum, amely katalizátora volt ennek a megakadályozásnak, botot dugott a küllők közé. Azóta is gyáván eltagadják, amit tettek, a mögé a hazugság mögé bújnak, hogy ők csak azt akarták, népszavazáson kérdezzék meg az embereket, holott az aláíróívükön fehéren-feketén az állt, hogy Budapest vonja vissza a pályázatát. Akkor, bár az ország többsége várhatóan az olimpia mellett foglalt volna állást, Budapest népének nagyobb része, nehogy azzal a kormány sikert könyvelhessen el, ellene, ezért a pályázatot vissza kellett vonni. (A végül győztes Párizs városában föl sem vetődött a népszavazás. Az előző játékokat rendező Tokióban sem. A 2028-ban rendező Los Angelesben sem. A 2032-ben rendező Brisbane-ben sem.)

A budapesti atlétikai világbajnokság bebizonyította, hogy Magyarország bármely világeseménynek méltó házigazdája lehet. Idővel talán főváros lakóinak többsége is megérti, hogy a merjünk kicsik lenni politikája a történelem zsákutcájába vezet, és aki nem a legnagyobbra vállalkozik, az a legkisebbről is lemarad. Győzzük meg egymást, hogy a 2036-os nyári olimpiának Budapesten, Magyarországon a helye! Sikerülni fog.

Korábban írtuk