Csúf dolog ilyet gyerekeknek mondani, kérem is a tisztelt olvasót, hogy iskoláskorúak előtt ezt a részt semmiképpen ne olvassa fel, de az a helyzet, hogy két hét múlva kezdődik az iskola. Mi, felnőttek jó, ha arra is gondolunk, hogy ez a tanévkezdés nem olyan lesz, mint a többi.

A vége sem volt normális, merthogy egyszer csak megszakadt a tanítás fonala, aztán valahogy nem is forrt össze. Volt helyette digitális oktatás – és home office a kedves szülőknek, feltéve, hogy mondjuk nem autóbuszt vagy vonatot kellett vezetniük, mert az home office-ban nem megy –, de ma már tudjuk, hogy nem volt az igazi. Megrogyott a gazdaság is, kiürültek a máskor turistáktól tarkálló látogatóhelyek, az égről eltűntek a repülőgépek, még a háttérhatalom is elfeledkezett arról, hogy mérgező csíkokat húzzon a kék égboltra.

Borkedvelő társadalomkutatók szerint az a tény, hogy bezártak a kocsmák, elmaradtak a focimeccsek, és mindenkinek otthon kellett maradnia az asszonnyal, csalhatatlan bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a koronavírust nők találták ki. Ezt azért fenntartással kell kezelnünk, de az biztos, hogy elcsendesült a világ. És egy kicsit bele is kukult ebbe a nagy csendességbe.

Ám most közeledik a szeptember. Az emberek között pedig lábra kapott egy szóbeszéd arról, hogy nagy baj lehet, ha ősszel, amikor elkezdődik az iskola, elindul az influenza és a nátha jól megszokott szezonja is, mert mi lesz, ha a nátha és az influenza összefog a koronavírussal? A kérdésre senki nem tudja a választ. Mert két kifejlet lehetséges. A magyarok nem törődnek sem az influenzával, sem a náthával, sem a koronavírussal, és nagyon sok megbetegedés és sok halál lesz, avagy ahogy eddig, elkezdenek megint nagyon vigyázni, tartják a távolságot – amit eddig soha nem tettünk, csak most a karantén alatt –, és nagyon kevés megbetegedés lesz, és nagyon kevés halál.

Hirdetés

A kormányzat fontolgatja a határok lezárásának szükségességét, amennyiben e különös, láthatatlan járvány második hulláma Európában fölerősödne, mert a magyar gazdaság teherbíró képességét könyörtelen próbára tenné egy nem kívánt újabb leállás. Tömören mondva, ha lesz iskola, és lesz munkába járás, akkor a magyar gazdaság talpra áll, bár semmi nem lesz olyan, mint azelőtt, hiszen az idegenforgalom bevételei például hiányozni fognak.

Annak érdekében, hogy lássuk, a nyár legszebb napjaiban milyen a helyzet szűkebb és tágabb környezetünkben és a vi­lágban, készítettünk önöknek egy kimutatást arról, hogy néhány országban egymillió lakosra eddig hány koronavírusos haláleset jutott. Nem az összes országot vizsgáltuk meg, csak amik nekünk érdekesek. Három csoportra osztottuk őket. Az első csoport az, ahol tényleg nagy baj van, és még nagyobb lehet. A második, ahol szintén nagy baj van, de talán meg tudják fogni a dolgot. A harmadik pedig, ahol tulajdonképpen nincs nagy baj, mert minden valószínűség szerint nemcsak szerencséjük volt, de vigyáztak is, és most azon kell dolgozniuk, hogy ne is legyen.

Mi az utóbbi, szerencsés körbe tartozunk, vagyis ha kellő fegyelemmel és figyelemmel készülünk az őszre, ha igyekszünk kizárni életünkből a kockázatos találkozásokat és kalandokat, ha nem utazunk csábítóan szép, távoli helyekre, ahová sok bátor ember azért már elmerészkedett, szóval ha kitartunk, akkor a nagy őszi próbatételen helyt tudunk állni.

A következő oldalon megtalálják a táblázatot. Van mit megvédeni. Van min elgondolkodni.

Korábban írtuk