Nem, nem az izraeli fogságból brutális kegyetlenséggel kitörő és most körülkerítve szorongó palesztin Hamász ellen tervezett bosszú, sem a lengyel választások alakulása nem válaszol olyan pontosan korunk fő kérdésére – Most akkor mi van? –, mint az alábbi hír:

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) iránymutatást készített azon „transznemű férfiaknak”, akik a nemi átmenet során tesztoszteronkezelést kapnak, hogy nő helyett minél inkább férfinak látszódjanak, ám közben szoptatják kisbabájukat, hogy mit tegyenek.

Hirdetés

Bár sejthető, hogy veszélyes lehet a csecsemőre, ha az anya úgy táplálja őt, hogy közben például tesztoszteront szed, az NHS mégis arra biztatja ezen se nem nő, se nem férfi izéket, hogy folytassák a „mellkasi táplálást”.

Az angol eredetiben a „chestfeeding” kifejezés valóban „mellkasi táplálást” jelent. Rendes országban és rendes történelmi korokban az ilyen kifejezés kitalálóját felnégyelik, karóba húzzák vagy lefejezik, amennyiben arra gondolt, amire józan ésszel e kifejezés hallatán a legkevésbé sem gondolnánk, hogy ugyanis ez a szoptatás körülírása. Mert mi az, hogy mellkasi táplálás? Hogyan lehet mellkasból táplálni? Kilégzéssel vagy belégzéssel? És ki táplálhat mellkasból? Aki például a víz alatt legalább három percig visszatartja a lélegzetét, az táplálhat mellkasból? És mi a helyzet azzal, aki tyúkmellel született?

Ebben a hírben több borzalmas összetevő is van. A gyermeket szoptató anyák pontosan tudják, hogy mely dolgok azok, amiket nem fogyaszthatnak – alkohol, drogok, különféle gyógyszerek és még sok minden más –, mert káros hatással lehet a megszületendő gyermekre. A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálatot ez egy csöppet sem aggasztja, mivel úgy gondolja, hogy egy ilyen nő/férfi/izé élete sokkal fontosabb, mint a méhében készülődő gyermeké. És hogy ennek nyomatékot adjon, nem azt mondja, hogy a gyermeket váró, de nőből férfivá alakulni akaró személyek bátran szoptassanak, mert ez kínos félreértésekre adhat okot, ugyanis a politikai korrektség jegyében az ilyen identitászavaros nőket transznemű férfinak illik nevezni. Márpedig hogyan lehetne gúnyos röhögés nélkül megúszni azt a mondatot, hogy a transznemű férfiak bátran szoptassanak?… És jött a mellkasi táplálás.

Lapozzunk. Lapzártakor már biztos volt, hogy Lengyelországban a legerősebb patrióta párt nagyobb arányban győzött, mint a szorgos közvélemény-kutatók előre jelezték. A számlálás még tart, de a legfrissebb adatok szerint, ami a szavazatok 28,56 százalékos feldolgozottságánál készült, a Lengyelországban jelenleg kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártnak 40,05 százalékos, a Donald Tusk vezette ellenzéki Polgári Koalíciónak pedig 26,38 százalékos volt a támogatottsága. A harmadik helyen a szavazatok 14,12 százalékával a szintén ellenzéki Harmadik Út (Trzecia Droga) állt, a negyedik a voksok 8,03 százalékával az Új Baloldal (Nowa Lewica), ötödik a nemzeti radikális és újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja) lett 7,37 százalékkal.

Mire ezeket a sorokat végigfutja a Tisztelt Olvasó, várhatóan már megszületett a hivatalos végeredmény. Sírjunk? Örüljünk? Egy dolog biztos: Magyarországon a patrióta emberek tábora rendíthetetlenül 50 százalékot tesz ki, vagy még ennél is többet. Amíg ez a mag feltörhetetlenül összetart, addig a magyar egység megingathatatlan. Szeretet és összefogás. Talán egyszer lengyel barátaink is megtanulják ezt.

A Demokrata október 18-i számának vezércikke.

Korábban írtuk