Hirdetés

Szinte nem telik el úgy hét, hogy ne lépne ki valaki az egykoron szebb napokat látott Jobbikból, amely párt a 2018-as választás óta elveszítette országgyűlési képviselőinek több mint egyharmadát.

Eközben az MSZP háza táján sem túl rózsás a helyzet: a párt a közvélemény-kutatások szerint az ötszázalékos parlamenti küszöb alá esett, és legújabb videóhamisítási botrányuk sem segíti őket abban, hogy ebből a válsághelyzetből kilábaljanak. Gyurcsány Ferenc most biztosan nevet a markába.

A napokban kiderült, kuruzslás miatt jogerősen elítélték azt a nőt, aki az MSZP legújabb kamuvideójában mentősnek mondja magát, és azt állítja, tíz betegből kilenc meghalt azok közül, akiket a koronavírus-járvány miatt elrendelt intézkedések miatt hazaküldtek a kórházból, és akiknek ő 43 év egészségügyi tapasztalattal a háta mögött önként segíteni próbált. A videót Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője, a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok alatt több minisztériumban is államtitkári posztot betöltő szakpolitikusa készítette, terjesztéséről pedig az MSZP országos elnöksége, köztük Tóth Bertalan pártelnök döntött. A videóban magát mentősnek kiadó hölgy azóta sem tudott válaszolni olyan egyszerű kérdésekre, mint hogy melyik iskolában szerezte a képesítését, illetve hol dolgozott négy évtizedig.

Korábban írtuk

A videót megrendelő MSZP sem volt éppen a helyzet magaslatán, és az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan a lehető legrosszabbul reagált a vádakra. Bár bejelentették, hogy belső vizsgálat indul a párton belül a kamuvideó miatt, Szakács László, az MSZP elnökhelyettese egy interjúban arról beszélt, szerinte Korózs Lajos elkötelezetten, szakmailag magas színvonalon látja el a feladatát, és ezért nem kell lemondania. Lendvai Ildikó egy másik interjúban úgy reagált: „olyan nagy hibát azért nem vétettek a kollegák.” A szocialisták nem tanultak semmiből.

A Jobbik is nehéz napokat él meg. Sorra lépnek ki a pártból a prominens politikusok – köztük több alapító tag –, és az alapszervezetek is rendre úgy döntenek, hogy feloszlatják magukat. Az indoklás mindig ugyanaz: nem tudnak és nem is kívánnak azonosulni a Jobbik új, baloldali irányvonalával. A távozók kivétel nélkül Jakab Péter vezetési stílusát bírálják, és többen úgy nyilatkoztak, hogy a pártelnök (illetve jelenleg azt sem tudjuk pontosan, hogy a hivatalos dokumentumok szerint ki a párt elnöke) minden nemzeti és konzervatív gondolatot kihajít az ablakon a baloldali szavazók megszólítása érdekében. Nem véletlen, hogy nemrégiben a Jobbikból távozó Varga-Damm Andrea a párt balratolódását úgy írta le, „a pártvezetés lassan a kommunista politikus, Thürmer Gyula helyére pályázik a politikai palettán”. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy ha ez így megy tovább, akkor népszerűségük is hasonló szinteken fog mozogni.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Nagyon úgy tűnik, hogy Jakabot már egyáltalán nem érdekli a Jobbik jövője, sőt az sem zavarná annyira, ha pártja kiesne a parlamentből. Jakab már csak saját, önös érdekeit helyezi előtérbe, és az a célja, hogy a 2022-es választásoknak egy olyan közös ellenzéki listával vágjanak neki, amelyen ő biztos befutó helyen szerepel. Ha azonban a Jobbik szétesése így folytatódik, nem lesz könnyű dolga, a Momentum és a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció ugyanis könnyen érvelhet azzal, hogy a baloldal két legerősebb alakulatának kell majd döntenie arról, milyen sorrendben szerepeljenek a baloldali képviselők – beleértve Jakab Pétert is – a 2022-es választási listá(ko)n. Hiába igyekszik gőzerővel feladni tehát a Jobbik nemzeti-konzervatív identitását, és hiába lépett a néppártosodás útjára – ahogy ők fogalmaznak –, nem jártak sikerrel.

Hogy a baloldal végül egy közös vagy két külön listával szerepel-e a következő választáson, még nincs eldöntve. Az azonban már biztos, hogy a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, a Momentum, az MSZP és az LMP közösen indulnak majd az Orbán-kormány leváltása érdekében. Mindezen pártok mára eljutottak odáig, hogy ha nem is mindenben, de a szakpolitikai kérdések nagy részében egyetértenek, legyen szó akár a munkanélküliségi-segély időtartamának meghosszabbításáról, az új Nemzeti alaptanterv bevezetéséről vagy a határon túli magyarokhoz fűződő viszonyról.

Persze nem volt ez mindig így. Hiába bájolognak minden héten a baloldali televíziókban, és írogatnak cikkeket a jobbikosok az általuk korábban olyannyira lenézett Indexen, emlékszünk még a néhány évvel ezelőtti kirohanásaikra. És emlékszünk arra is, amikor Vona Gábor egy beszédében úgy fogalmazott, hogy lerombolná a TV2 és az RTL székházát. „Azt üzenem innen nekik, hogy féljék azt a napot, amikor a Jobbik dönthet a sorsukról, mert már a döntést meghoztuk. El is mondom, mi az: be fogjuk zárni a TV2-t, és az RTL Klubot is. De mivel nagyon dühösek vagyunk, ennyivel nem ússzák meg. A tulajdonosoknak, a szerkesztőknek meg fogjuk mutatni, merre van Magyarország kijárata, a két székházat pedig földig fogjuk rombolni, hogy a romok örök időre mementóként, emlékparkként hirdessék mindenkinek: így jár, aki a magyart a saját hazájában gyalázza.”

Így emlékezett 2008-ban a Jobbik október 23-án. Mindennek tetejébe, amikor néhány nappal később a pártelnököt megkérdezték arról, hogy komolyan gondolta-e kijelentését, Vona büszkén úgy válaszolt: „Sok millió ember vágyát mondtam ki október 23-án, amikor arról beszéltem, hogy amikor hatalomra kerülünk, porig romboljuk a TV2 és az RTL Klub székházát. Nem udvarias taps, hanem gólörömszerű ünneplés fogadta a bejelentést. Igaz, utána kaptam kritikát, hogy nem volt teljes a lista, hiszen az ATV-t kihagytam a felsorolásból, amelyik az említett csatornákhoz hasonlóan rendszeresen sárba tiporja nemzeti hagyományainkat, és gúnyt űz a magyarokból.” Azt az ATV-t, ahol mostanában rendszeresen nyilatkoznak.

Az az MSZP pedig, amelyik 2012-ben még a Tömegtüntetés a nácizmus ellen elnevezésű demonstráción Gyöngyösi Márton zsidó embereket listázni akaró kijelentése ellen tüntetett, most azzal a Jobbikkal szövetkezik, amelyikben Gyöngyösi továbbra is meghatározó pozíciót tölt be. „Itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük, hogy az itt élő, és különösen a Magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent” – hangzott el a botrányos felszólalás a magyar parlamentben. Azóta persze megtanultuk, hogy nem is úgy volt az, illetve hogy már megváltoztak. Nem más, mint a baloldal legnépszerűbb politikusa, a főpolgármester Karácsony Gergely oldozta fel Gyöngyösit és vele együtt az egész pártot bűnei alól, amikor azt mondta a Hír TV-ben: nem gondolja, hogy önmagában ez a kijelentés nácizmus lenne. Szerinte ez csupán egy rossz mondat volt. Az pedig egy örök rejtély marad, hogy mit keresett Karácsony Gergely 2012-ben a Kossuth téren tartott tüntetésen.

Olyan ez, mint amikor 1945 után Rákosi és a Moszkvában képzett magyar kommunisták hazatérésekor a Magyar Kommunista Pártba fel kellett venni az egykori kisnyilasokat is. A kommunista pártba felvett kisnyilasoknak nyilatkozniuk kellett arról, hogy mikor és mennyi ideig voltak a Nyilaskeresztes Párt tagjai, és egyben ki kellett jelenteniük, hogy tagságukat hibának minősítik, és jóvá kívánják tenni. Mindenki átöltözésre kényszerült, pontosan úgy, ahogy most is. Mintha a történelem megismételné önmagát.

Álljon itt végezetül egy idézet George Orwell 1984 című regényéből, amely tökéletesen leírja a helyzetet. „Minden feljegyzést kitöröltek vagy megváltoztattak, minden könyvet újraírtak, minden képet átfestettek, minden szobrot és utcát és épületet átneveztek, minden dátumot átírtak. S ez a folyamat zajlott nap mint nap, percről percre. A történelmet megállították.” Pontosan így viselkedik most az MSZP és a Jobbik, mintha Gyurcsány Ferenc írná a forgatókönyvet. A nap végén pedig majd együtt, kézen fogva kapcsolhatják le a villanyt – már ami a 2022-es választásokat illeti.

A szerző az Alapjogokért Központ vezető elemzője.