Mertünk nagyok lenni. Az utóbbi néhány napban többször is:

Orbán Viktor a hétvégén fogadta Recep Tayyip Erdoğan török, İlham Əli­yev azeri, Serdar Berdimuhamedov türkmén, Szadir Zsaparov kirgiz, Aleksandar Vučić szerb, Shavkat Mirziyoyev üzbég elnököt, Tamím bin Hamad ál-Száni katari emírt, Rusztam Minnyihanovot, az oroszországi Tatár Köztársaság vezetőjét, Milorad Dodikot, a Boszniai Szerb Köztársaság vezetőjét, valamint Janez Janša volt szlovén, Andrej Babiš volt cseh és Sebastian Kurz volt osztrák vezetőt.

Hirdetés

Továbbá: a magyar kormány meghívására négynapos látogatásra érkezett Magyarországra II. Tavadrosz pápa. A kopt ortodox egyház vezetőjét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fogadta. Az alexandriai patriarchátust, az öt ősi patriarchátus egyikét maga Szent Márk evangélista alapította. Az egyiptomi keresztényeket az oda fokról fokra beáramló arabok nevezték koptoknak, azaz egyiptomiaknak. Ilyenformán ők az egyik legősibb birodalom leszármazottaiként lettek Jézus legelső követői.

Továbbá: elképesztő sikert hozott az atlétikai világbajnokság első három napja, a lelátók megteltek hazai és külföldi nézőkkel, az egész világ a páratlan ele­ganciával megrendezett és lebonyolított atlétikai versenyekben gyönyörködik.

Továbbá: augusztus 20-án Krizsán Xénia, Nemes Rita és Halász Bence a hihetetlen szenvedéllyel szurkoló közönségtől kapott erővel felvértezve, rendkívüli teljesítményt nyújtva érte el élete nagy sikerét, minek köszönhetően így emelték be az eddig meglehetősen szerény eredményeket felmutató magyar atlétikát a nemzetközi élvonalba.

Továbbá: az augusztus huszadikai tűzijáték minden idők legszebb látványosságaként vonul be a hazai és nemzetközi emlékezetbe, mert el ne felejtsük, hogy az atlétikai világbajnokság több tízezer nézője és a sportolók nagy része is ebben gyönyörködött, következésképp a világ minden tájára elviszik magukkal a magyar főváros felejthetetlen szépségének emlékét.

Továbbá: az észak-csepeli rozsdaövezetben fölépült varázslatos szépségű stadiont, a Nemzeti Atlétikai Központot és környezetét az a Ferencz Marcel tervezte, akinek a Néprajzi Múzeum földből az égbe nyújtózó, szakrálisan monumentális épületét köszönhetjük a Városligetben.

A lista lapzártakor még nem teljes, már ami az atlétikai világbajnokságon elért sikereket és magának a megrendezésnek a sikereit illeti. „Merjünk nagyok lenni, s valóban nem olyan nehéz, de legyünk egyszersmind bölcsek is!” Az idézet gróf Széchenyi Istvántól származik, és a Fidesz–KDNP-kormány kezdettől fogva a magáénak vallotta. (Ne emlékezzünk e vonatkozásban a szocialista Kovács László gúnyos megjegyzésére, mert elmúlt az a korszak is, mint egy futó rosszullét.)

Állapítsuk meg ezért Berzsenyi Dániel halhatatlan szavaival, hogy „Nem sokaság, hanem / Lélek s szabad nép tesz csuda dolgokat. / Ez tette Rómát föld urává, / Ez Marathont s Budavárt hiressé.” Ami tehát Budavár hírnevét illeti, a legjobb úton járunk, de fontos emlékeznünk Széchenyi intésére is, miszerint nem elég merni nagyot álmodni, de bölcsnek is kell lenni.

És mi lehet nagyobb bölcsesség annál, hogy az ember barátokra talál, akikkel összefogva legyőzheti a legnagyobb nehézségeket is? Annál már csak az nagyobb bölcsesség, ha az ember jól választja meg a barátait. Különösen a mai nehéz időkben. Egy kereszténységére büszke nemzet az ősi gyökerekbe is kapaszkodván mutatja most meg a világnak rendkívüli képességeit.

Korábban írtuk