Hirdetés

A progresszívoknak mindig vannak ötleteik. Mondjuk mi lenne, ha az elmekórtani eseteket identitásként fognánk fel? Mi lenne, ha valaki szakállas manus létére azt hirdetné, hogy ő szőke hercegnő? Vagy mi lenne, ha egy zenei fesztiválon nem azt néznénk és díjaznánk, ki mennyire tehetséges és jó zenész, hanem hogy mennyire illeszkedik az ideológiai kánon keretei közé? Vagy mi lenne, ha Nérót fekete nő játszaná egy filmben? Mi lenne, ha biciklisáv lenne a buszsáv helyett, és reggel volna az este? Lényeg, hogy semmi ne maradjon úgy, ahogy van és ahogy működőképes. Miért ne lehetne Trockij Kolumbusz? Miért ne lehetne 2×2=6? Miért ne lehetne holnap a tegnap, egy kávéskanál meg egy autóbusz?

„Az a punk ötletünk támadt, hogy miért ne lehetne a magyarság ősanyja egy fekete lány?” Ezt hirdeti szalagcímben a Telex, és az ember hajlamos volna ásítva kilőni, de azért nézzünk bele. Lényeg, hogy van egy független lány, akinek már a freeszfe-tagsága is elárulja függetlenségét, meg egy másik pont ilyen, és ketten rendeztek egy darabot, amelyben Emese, a magyarság mitikus anyja… Na, kitalálják?

„Kettejük első közös projektje az Emese álma című előadás, amelynek főhőse egy színes bőrű fiatal lány, akivel a munkatársaitól kezdve a járókelőkön át a galambokig az egész város azt érezteti, hogy idegen itt.” Éreztetik, hogy idegen. Ühüm. Ahogy az alternatív zenei csopiban is, ha posztol Modern Talkingot, és a Telex kommentszekcióban, ha a migráció áldásait ecseteled. Mert az emberi természet ilyen. Vagy kiposztolod Sid Vicious 77-es fotóját, szvasztikával a mellrészen. Vagy a no-go zónában ha bemész őshonos fehér állampolgárként. Istenem, de unja az ember ezt az egészet. A témát is, amit a torkunkon tolnak le évtizedek óta, meg a magyarázkodást is.

„Az a punk ötletünk támadt…” Bocsánat, az eredeti punk nem volt a korszellem kiszolgálója és az aktuális trendek felmondója. Szegény Sid, hogy letiltanák ma a YouTube-ról, és hogy szidalmazná a Telex…

Korábban írtuk