A németektől kiosztott nagykabát után különösen siralmas vagy nevetséges azt látni a hírportálokon, például a 24.hu oldalán, hogy egymás mellé szerkesztették Öcsi bácsi meg a 85. jubiláns Ádám fotóját. Meg persze a többiekét, a játékostársakét, akik akár tarra tépett tarajú kakasok, araszolnak le tyúklépésben a küzdőtérről, büszkén sirató magyarok himnusza végén. Puskással villantani ilyenkor több mint sértő.

Hirdetés
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
A magyar kezdőcsapat a labdarúgó Nemzetek Ligája A divíziójának 3. csoportjában játszott Németország – Magyarország mérkőzésen Düsseldorfban 2024. szeptember 7-én. Elöl Willi Orbán, Nagy Ádám, Sallai Roland, Dárdai Márton, Kerkez Milos és Schäfer András (b-j), hátul Varga Barnabás, Nego Loic, Balogh Botond, Szoboszlai Dominik és Gulácsi Péter kapus (b-j)

Nem tudom, Rossi mester, a tanár úr, aki blamát, ötször lenullázott erőlködést, a vele járó szégyennel együtt magára vállalt, mivel kezdi majd Telkiben az osztályfőnöki órát. Elsőként talán begyűjti a mobiltelefonokat (Nego például edzés közben is azt babrálta az egyik mérkőzés előtti felvételen), és miközben gondosan elzárja a kütyüket, aközben még nem menti fel tornából a fiait, akik a második félidőben, akár Kun Béla a rabolt családi ezüsttel, eltűntek a pályáról. Ahelyett persze, hogy a hétfőn hatvanéves kapitánynak, meg nekünk szereztek volna örömet.

Arról sopánkodott Rossi, mindössze három napjuk van arra, hogy mentálisan rendbe jöjjenek, ezért nem könnyű felkészíteni a csapatot a kedd esti bosnyákok elleni mérkőzésre. Jól látja azt is, hogy elnézést kérni már kevés, amikor kijelenti: magyar mezben, ha kedden nem tudunk erre reagálni, mindenkinek el kell tűnnie a színről! Ez egyértelmű.

Következményeket hordozó kijelentés, de hogy sikerüljön elkerülni, azt javaslom a tanár úrnak, gyorsan tartson egy filmvetítéssel egybekötött, amolyan rendhagyó osztályfőnöki órát elhalványult csapatának, ahol pisszenés nélkül kell végigülniük a párizsi paraolimpia magyar érmeseinek versenyeit és süvegelendő nyilatkozatait. Az sem árt, ha az eskütételtől kezdve.

Korábban írtuk

A félkarú, a féllábú vagy más fogyatékossággal, de teljes szívből élő és küzdő úszót, kerekesszékes vívót, asztaliteniszezőt, kajakost, távolugrót, Konkoly Zsófiától, Kiss Péter Pálon és Pap Biankán át Ekler Lucáig vagy Illés Fanniig, hátha visszaszáll focista fejükbe a dicsőség utáni ethosz és erőn felüli küzdeni akarás. Úgy látszik, akinek mindene megvan, annak gyakran elkél a segítség, mielőtt jó dolgában, akár a villanykörte, kiégne.

A magamfajta hetvenes pasi már korábban ébred és könnyebben sír. Ezek a tulajdonságok, miközben párizsi hőseink aranykeretes kínkeserveit nézitek, titeket se tartsanak vissza, srácok, és érjetek oda időben, fejben és testben kedden a Puskás Arénába!

Meglátjátok, Öcsi bácsi verbunkot jár majd a felhők tetején az égi aulában, és minket sem savaz tovább az a mardosó 85.