Az Orbán-kormány semmitől sem riad vissza az állítólagos migránsveszélytől való teljesen indokolatlan félelem gerjesztése érdekében. Nemrég a „királyi tévé” megszólaltatott egy nőt, aki válogatott rágalmak özönét zúdította Svédországra, többek között azt állítva, hogy azért költözött haza, mert ott már nem érezte magát biztonságban.

Szerencsére az ellenzéki fősodratú média mint az objektivitás és igazmondás szakmai etalonja kiderítette róla, hogy egy többszörösen elítélt nőről van szó, tehát a sztorija teljesen hiteltelen. Elvégre nem az a fontos, hogy egy történet helytálló-e, vagy sem, hanem az, hogy kitől származik. Nyugati mértékadó minták (vö: CNN) alapján az Indexnél így működik a tényellenőrzés. Márpedig Svédország köztudomásúlag maga a Kánaán: egy békés, barátságos, iszlamo-feminista paradicsom, a jólét csimborasszója, a szabadság fáklyavivője, a multikulti európai Mekkája, amelynek követendő példaként kell szolgálnia földrészünk unalmasan egyszínű, maradi népnemzeti államai számára a maximális harmadik világbeli kulturális és szexuális színesítés felé vezető fényes ösvényen.

Az alábbiakban a globális orbánista propagandagépezet svédországi kamuhíreiből következik egy reprezentatív válogatás − pusztán elrettentésül.

2016-ban csaknem minden hatodik svéd vált valamilyen bűncselekmény (tettlegesség, fenyegetés, szexuális sérelem, rablás, csalás vagy zaklatás) áldozatává, és csaknem minden hetedik 16–24 éves svéd nőt ért szexuális jellegű támadás. (Fler privatpersoner utsätts för brott, bra.se, 2017. november 15.) Tavaly az előző évhez képest 10 százalékkal nőtt a bejelentett nemi erőszakok száma, a legtöbb ilyen eset azonban ismeretlen marad a hatóságok előtt. Statisztikailag átlagolva, élete során minden 8. svéd nő nemi erőszak áldozatává válik. (Shocking statistics: 1 in 8 Swedish women will be raped, 10news.one, 2018. január 28.)

Svédországban csak minden ötödik szexuális jellegű bűncselekmény esetén történik feljelentés. Az áldozatok 43 százaléka gyermekkorú. (Sweden’s Islamic Rape Epidemic: Almost Half of Vic­tims are CHILDREN, 10news.one, 2017. július 8.) Minden ötödik svéd nőt aggodalom gyötri a szexuális erőszak magas kockázata miatt. (Voldtaegter: Halvdelen af svenske kvinder oplever begraensnet frihed, hver 5. lever i angst, newspeek.info, 2017. november 30.) Csaknem minden második 16 évesnél idősebb svéd nő nem érzi magát biztonságban egyedül a sötétben. (Varannan kvinna är rädd för att motionera själv, aftonbladet.se, 2016. március 2.) Egy uppsalai felmérés szerint a helyi középiskolás lányok alig egyötöde érzi magát biztonságban az utcán. (Åtta av tio tjejer känner sig otrygga i Uppsala – invandrarkillar utpekas, friatider.se, 2017. augusztus 5.)

„Svédország rövidesen egy törvény nélküli országgá válik, mert a rendőrség elveszíti a csatát a bűnözés és erőszak példátlanul magas szintjével szemben a növekvő migránsválság nyomán.” (Sweden on the brink? Police force pushed to breaking point by violence amid migrant influx, express.co.uk, 2016. november 2.) Az ország háborús zónává vált, miután 24 nap alatt 12 kézigránátos támadás történt. (Sweden is becoming a war zone after twelve bombings in twenty-four days, voiceofeurope.com, 2017. november 3.) Malmőben tinédzserek grasszálnak az utcákon Kalasnyikovokkal és golyóálló mellényben. (Teens roam streets with rifles as crime swamps Sweden, thetimes.co.uk, 2018. január 21.)

Az egyre növekvő bűnözés és foglalkozásuk veszélyessége miatt a svéd rendőrök 80 százalékát foglalkoztatja a pályaváltoztatás gondolata, és közülük naponta hárman meg is teszik ezt. (Krise i svensk politi: – Satses det ikke skikkelig nå, ender det i katastrofe, nrk.no, 2016. szeptember 17.) Ilyen körülmények között nem csoda, hogy a rendőrség az egyes negyedek fölötti ellenőrzést átengedte különböző muszlim bűnbandáknak. (Polisen låter familjeledare lösa konflikter, aftonbladet.se, 2017. szeptember 25.)

Egy örebrói veterán rendőr Facebook-bejegyzése szerint „nyugdíjasaink térdre kényszerültek, az iskolákban káosz, az egészségügyi ellátás pokoli, a rendőrség teljesen lepusztult, mindenki tudja, miért, de senki sem meri vagy akarja kimondani”, hogy ti. „a bűncselekmények oroszlánrészét bevándorlók követik el”. Ezután rasszizmussal vádolták meg, és eljárás indult ellene. (Migrants ARE to blame for most serious crimes in Sweden, police officer blasts in rant, express.co.uk, 2017. február 6.)

Egy Svédországban élő cseh írónő az egyik cseh tévéadónak nyilatkozva aggodalmának adott hangot az ország jövője miatt, mert szerinte a migránsválság nyomán az ország az összeomlás szélére sodródott, az utcák már nem biztonságosak, és ő maga is szeretne megtanulni lőni, hogy megvédhesse magát. Ezután azzal vádolták meg, hogy orosz propagandát terjeszt. (Migrant crisis is pushing Sweden to the brink and our streets aren’t safe, author blasts, express.co.uk, 2017. január 11.)

Az egyik norvég tévécsatornának nyilatkozó szomáliai származású fiatal, aki kisgyerekként került Svédországba, húsz évvel később a hazatérés gondolatával foglalkozik, mert szerinte a svéd külvárosok háborús zónává váltak: „Sohasem tudni, hogy kit lőhetnek le. Mindenhol lövöldözések robbanhatnak ki. Most több a fegyver, mint bármikor. Több a drog, mint bármikor. Nagyobb a bűnözés, mindenki fél.” Mivel a rend­őrségen dolgozott civil alkalmazottként, egy bűnbanda azzal vádolta meg, hogy lebuktatta őket, és halálosan megfenyegették, ezért bujkálni kénytelen. A helyzet szerinte azért fajult el ennyire, mert a rendőrség nem hajlandó keményen fellépni a bűnözőkkel szemben. Amíg a svéd társadalom nem szerzi vissza az ellenőrzést az ország fölött, inkább hazamenekül Szomáliába, amelyet pedig a világ egyik legveszélyesebb országaként tartanak számon. (Mohamed er på flukt – innad i Sverige, nrk.no, 2016. szeptember 17.)

Egy horvát származású, svéd állampolgárságú egykori bevándorló most úgy döntött, hogy a családjával együtt inkább kivándorol Lengyelországba. Indoklásként a közbiztonság és a közszolgálat drasztikus romlására hivatkozott. „Az iskolák rettenetesek, egy egyszerű orvosi vizsgálat is hosszú várakozási időt követel, minden szinten növekszik az erőszak, és én egyszerűen többé már nem ismerek rá arra az országra, ahol felnőttem. Az emberek félnek beszélni, mert aki megteszi, azt rasszistának vagy populistának címkézik. A svédek TUDJÁK, hogy valami rettenetesen rossz, de senki sem beszél róla nyíltan. A média állandóan a politikusok oldalán van. A feleségem igazán félt, hogy a főnöke meglátja a Facebook-bejegyzéseimet, és emiatt elveszíti a munkáját, pedig nem volt bennük semmi durva, csak cikkek a svéd lapokból, blogokról és néhány személyes gondolat.” (Croatian migrant felt unsafe in Sweden and left to go to „amazing” Poland – Interview, voiceofeurope.com, 2017. október 29.)

Az egyik norvég tévéműsorban megszólaltatott kenyai származású rapper azt tervezi, hogy visszaköltözik szülőföldjére, mert Nairobit biztonságosabbnak tartja, mint a svéd fővárost. Szerinte Svédország húsz éven belül polgárháborúba fog süllyedni. „Ma nyílt bandaháború folyik. A bátyámat is megölték.” Személyes benyomásai alapján azt állítja, hogy az erőszakos szervezett bűnözés a növekvő drogkereskedelemmel együtt radikálisan átalakította Stockholm egyes külvárosait, és ezekbe a no-go zónákba újságírók szinte sohasem merészkednek. („Trygdekontoret”, NRK, 2018. március 17.)

Örvendetes viszont, hogy a svéd igazságszolgáltatás vasökle keményen lesújt azokra a veszélyes gondolatbűnözőkre, akik az orbánista propaganda lózungjait, mindenféle álhíreket terjesztve igyekeznek elrontani az ország idilli közhangulatát, veszélybe sodorva a régi és az új svédek legendásan kiegyensúlyozott, egymás értékeinek kölcsönös tiszteletén alapuló kapcsolatát. A rendőrség minden más bűnügyet félretéve, a legszebb sztálini időket idéző csekista buzgalommal veti bele magát az efféle esetek felderítésébe.

Egy férfire rátörték a lakása ajtaját, mert a világhálón bírálni merészelte a bevándorlást és a helyi politikusokat, és − horribile dictu − a „néger” szót használta. Három diákot korábban már fajgyűlölet szításában talált bűnösnek a bíróság, amiért az iskolában ismételten ezt a szót használták. 2014-ben egy 17 éves lányt is elítéltek, mert egy négert lenégerezett, miután az lekurvázta őt és barátnőit. (Räcker med att säga „neger” för att dömas, friatider.se, 2016. március 29.)

Egy 32 éves göteborgi nőt „népcsoport elleni gyűlölet szításával” vádolnak, mert egy privát Facebook-csoportban megosztott egy iszlámellenes karikatúrát. (Postade skämtbild om islam på Facebook – nu riskerar hon fängelse, friatider.se, 2018. március 1.) Egy 65 éves jönköpingi nő kilenc rendbeli gyűlöletbeszéd vádjával néz szembe, mert a Facebookon azzal agitált a bevándorlás ellen, hogy „ha minden így folytatódik, az IQ-szint Svédországban az aranyhal szintjére fog esni”. (Privatspanare avslöjade näthat – kvinna åtalas för hets mot folkgrupp, sverigesradio.se, 2018. március 12.)

Egy dalarnai 70 éves nő ellen gyűlöletbeszéd miatt eljárás indult, mert a Face­bookon azt állította, hogy látta, amint bevándorlók az utcán végzik el a nagydolgukat, és autókat gyújtogatnak. (Kvinna åtalas för hets mot folkgrupp efter inlägg på Facebook, dt.se, 2017. május 12.)

Eközben a kormány jelentősen korlátozza a bűnelkövetők etnikai eredetének azonosítására alkalmas bírósági dokumentumokhoz való hozzáférést biztosító honlap (Lexbase) nyilvános elérhetőségét, mert ezek az adatok „túlságosan érzékenyek” a közvélemény számára. (Regeringen vill förbjuda kritiserade sajter, di.se, 2017. december 3.) Svédországban évek óta beszüntették a bűnözők etnikai vagy vallási hátterére vonatkozó statisztikák gyűjtését, megnehezítve a kutatók számára a migránsbűnözés szintjének korrekt megállapítását.

Egy kizárólag a csoportos nemi erőszakkal foglalkozó kutatóprojekt a bírósági iratok tanulmányozása alapján arra az eredményre jutott, hogy tízből kilenc esetben migránsok vagy menedékkérők a tettesek. (Időközben a gangrapesweden.com megszűnt.) A svéd rendőröket felsőbb helyről egyenesen arra utasítják, hogy tartózkodjanak a migránsok által elkövetett bűncselekményekre vonatkozó információk nyilvánosságra hozatalától. (Svensk politi har skjult flere tusen hendelser på asylmottak, aftenposten.no, 2016. január 29.)

Ha valaki ezek után arra a minden alapot nélkülöző következtetésre jutna, hogy Svédországban korlátozzák a szólásszabadságot, az jobb, ha tudja, hogy a kérdésben legilletékesebb elvtárs szerint szó sincs erről, és aki ez ellenkezőjét gondolja, az csupán érzéki csalódás áldozata. Amikor ugyanis az egyik rendőri vezető a bagatell öt halottat követelő stockholmi iszlamista terrortámadás után azt javasolta, hogy az ISIS-t támogató migránsokat talán célszerű lenne deportálni, az igazságügyi miniszter indignálódva elutasította a rasszista felvetést, arra hivatkozva, hogy „nálunk szólásszabadság van, ami azt jelenti, hogy az embereknek joguk van visszataszító véleményeket állítani”. (Polischefens terrorkrav nobbas av regeringen, expressen.se, 2017. április 9.)

Még maga Donald Trump is bedőlt a rémhírterjesztő orbánista atrocitáspropagandának, amikor meg nem történt svédországi terrortámadásokra hivatkozva kampányolt annak érdekében, hogy egyes muszlim országok állampolgárai esetében korlátozzák az USA-ba való bevándorlás lehetőségét. Svédországban azonban „kevés a bizonyítéka annak, hogy a nemzet egy migránsok vezette bűnözési hullám alatt szenved, valójában ugyanis a legsürgetőbb téma pillanatnyilag nyilvánvalóan az, hogy ki fogja képviselni az Eurovíziós Dalfesztiválon”, mondta ki a frankót szokásához híven a brit politikai korrektség legfőbb szócsöve. („JeSuisIkea”: Trump’s comments confuse Swedes as supporters cry cover-up, theguardian.com, 2017. február 20.) Ez is csak azt bizonyítja, hogy a fentiekkel ellentétben (és egy egyszeri osztrák császárt szabadon idézve) Svédországban igenis minden nagyon szép, minden nagyon jó, és a lakói mindennel meg lehetnek elégedve.

P. s. Svédül nem tudok. Egészen véletlenül van viszont egy cimborám, aki igen, és volt szíves kontrollálni a forrásaimat. Még gyerekként menekült el az itteni vörös gulágról Svédországba, hogy aztán felnőttként hazameneküljön az időközben rózsaszínű gulággá vált Svédországból. Valahogy nem fűlött hozzá a foga, hogy egy esetleges gondolatvétség miatt büntetésül tampont kelljen kézműveskednie valamelyik gendersemleges átnevelő táborban a helyi katonai elit számára.