A Demokrata június 26-i számában megjelent írás.

Hirdetés

Ez a győzelem a skót futballválogatott ellen aztán igazán jó mulatság, férfimunka volt! Ha valaki fennakadna a „férfi” előtagon, és hiányolná a hetvenkét gender felsorolását, akkor mondjuk így, hiszen a költő is így értette: emberes munka volt, nemes küzdelemben, tehetséggel, ésszel és szívvel kerekedett fölül ellenfelén a magyar csapat.

A futball nemessé szelídített háború. Az utóbbiból megőrzött mindent, ami abban értékes: a bajtársiasságot, az önfeláldozást, a kitartást, a győzelemre törekvést, de elhagyja a szörnyűségét, a gyilkolást és a rombolást. Olyan időkben, amikor klímaharc ürügyén a jómódba belehülyült idióták rongálnak meg klasszikus műalkotásokat és ragasztják magukat a repülőtér betonjához; amikor mások jogot követelnek kiskorúaknak, hogy a lányok fiúvá, a fiúk lánnyá operáltathassák magukat; és amikor a nagyhatalmak egymásnak feszülve valódi, pusztító proxiháborúkat vívatnak szerencsétlen népekkel, ez teszi olyan vonzóvá a futballt, hogy tízezrek lelkesedjenek érte a lelátókon és milliók a tévék előtt. Ráadásul a futball olyan küzdelem, amely mindennap a siker esélyével újrakezdhető, nincsenek örök győztesek és örök vesztesek, minden mérkőzés a nulla pontról indul.

És van még egy fontos szempont: a futball egyedülálló erővel adja meg a közösséghez tartozás élményét, és ezzel hatalmasan megerősíti. Megőrzi és nemes eszközökkel megszilárdítja az emberi civilizáció egyik legnagyobb vívmányát, a nemzet közösségét. Romboló erejű tévedés azt állítani, hogy a jövő a nemzeti identitás nélküli egyének homogén világfalujáé. Aki ilyenre törekszik, a civilizációt az egyik legfontosabb erőforrásától próbálja megfosztani. A futball a szemünk előtt zajló valóságdráma, cselszövéssel és hősiességgel, szorongással és lelkesedéssel, lemondással és újjáéledő reménnyel, sírással és nevetéssel, időnként valódi vérrel és sokszor valódi könnyekkel, olykor pedig olyan elementáris erejű katarzissal, amilyen ennek a magyar–skót meccsnek a befejezése volt.

Hajrá, magyarok!

Korábban írtuk