Hamar visszabillent azonban megszokott, elmeszesedett korlátoltságába, mert azt állította: „a közbeszéd roppant brutalitása a felelős” a Jobbik megerősödéséért. Ami tipikus paul lend vais szamárság. Azt elismeri: a Fidesz-közeli média „hallatlanul élesen megtámadta a Jobbikot”. Majd így folytatja: „Nem lehet büntetlenül heccelő cikkeket és brutális mondatokat használni még akkor sem, ha a Jobbikot támadják”. Nem veszi észre ez a bécsi kukorék, hogy belezavarodott önmaga kusza gondolataiba. De tőle még ennyi tárgyilagosság is dicsérendő.

Hasonlóképp méltányolandó az ATV Sajtóklub quadrigájának lassúdad kijózanodása is. Cáfolgatják egyfelől saját korábbi nézeteiket, ellentmondanak másfelől a baloldali író és művész értelmiség szolgai helyeselgetéseinek. Mindenekelőtt az egészségügy megítélésében fejlődtek sokat. Mészáros Tamásék az MSZP ostobaságának minősítették, hogy hírhedetten rossz orvosok liberális kénye-kedvének engedték át e területet. Sőt, Avar még a 300 forintos vizitdíjat is korholta, ezzel csúnyán leminősítette a pártnyalonc Vágó István egyeurózását.

Szomorú, hogy a balliberális celebek még csak nem is kapisgálják, hogy a balságos pártok iránti lihegésükben derekasan ásták a baloldali és liberális eszmék sírját. A Sajtóklub azt is elismerte, hogy a baloldal vitte csődbe az országot. Azzal, hogy elvtelenül átvette a liberális gazdasági eszméket.

Avar János korholóan idézte – név nélkül – Gyurcsány ellentmondásos idióta jelszavait, a „Merjünk baloldaliak lenni!” és a „Merjünk liberálisok lenni!” blöffentyűket, ami együtt képtelenség. Nem csak ők, mások is bevallották, hogy a liberális gazdaságpolitika tette tönkre az országot, s az MSZP bűne, hogy engedte, az SZDSZ-é, hogy eszementen forszírozta.

Azt is meggyónta a szerintem értelmes és művelt ATV-quadriga, hogy az edelényi Molnár Oszkár győzelméért az MSZP korlátoltsága a felelős, mert nem fogta föl, hogy egyetlen képviselői hely elvesztésével nem inog meg a Fidesz kétharmados többsége, a parlamentben viszont a szélsőjobb erősödik. Buta, buta, buta, buta baloldal. Paul Lendvai pedig nézze Avarékat.

Aztán itt van a Jobbik. A pánikolók a demokratikus választási rendszer ellen nyüszörögnek. Paul Lendvai is el van maradva egy brosúrával, ha létükért a nemzeti oldalt vádolja. Tanuljon meg gondolkodni a Sajtóklubtól. Mészáros Tamásék legalább világosan látják, a Jobbik hátországa azért Kelet-Magyarország, mert nyomorban és közbiztonság-hiányban szenved, amit viszont a szocialista–liberális hatalomgyakorlás idézett elő. Avarék kimondták: a szélsőjobbért a magyar balliberális kormányzat a felelős. Ó, te szegény, Mariahilfer strassén politikai bóvlit áruló Paul Lendvai!

Mindazonáltal ezek már elkésett, lépcsőházi gondolatok és haszontalan meaculpák. Rajtunk már nem segít. Az életünket az elmúlt hatvan évben tönkretették. Ezért nincs bocsánat.