Az embernek mai napság déja vu kényszerképzete támad. Hérakleitosz szerint ugyan kétszer ugyanabba a folyóba nem lehet belelépni, vagyis a történelem nem ismétli önmagát. De azért tud kísértetiesen hasonlítani. Például a kommunista sztálini rendszer a náci hitleri rendszerre. Nem pontosan olyan, lehet, rosszabb is. Ha a történelem nem is ismétli önmagát, a történelem szereplői annál inkább. A Rákosi-rendszer kialakította a magas frazeológiáját, a Kádár-garnitúra újra felhasználta és átalakította a saját képére. Horn és Medgyessy ezt leporolta, kiglancolta és bevetette napjaink hétköznapi csatározásaiba.

A lényeg: jobb- és ti is baloldali felebarátaim, mi és ti egyformán át vagyunk verve. Vagyis meg vagyunk szívatva. Az orrunknál fogva vezetnek bennünket, sőt önmagunkat és egymást is. És minél inkább tényfeltáró tevékenységet folytat Keller László, a különféle parlamenti bizottság, az ügyészség, a rendőrség, a búra búra búrkalapba, Hindenburg a vaskalapba meg Bárándy az igazságügy minisztere, vagyis alázatos szolgája, csókolom a kezét, nagyságos asszonyom, annál ködösebb lesz a mi valóságunk. Igazságainkról nem is beszélve. Lassan ott tartunk, hogy a Való Világ tényleg valóságosabb lesz, mint a hétköznapi életünk, minden nyomorával és hazugságaival egyetemben.

Miért mondom én mindezt? Mert parlament, párt, kormány, média önszántából és akaratán kívül ködösít, ködösít, ködösít. Akkor is hazudik, ha igazat mond. Mert féligazságokat mond. És mi mindannyian bedőlünk, kapkodunk a délibábos hazugságok után, csak tesszük, mint a megbűvölt nyúl a cirkuszi cilinderben, szajkózzuk a húsba vágó, a létfontosságú helyett a lényegtelent, vagyis mellébeszélünk. Mintha valami sátáni karmester dirigálna mindannyiunkat, csak mondjuk a feleslegeset. Miközben szörnyű események, helyrehozhatatlan bűntények zajlanak a háttérben, és azért is, mert félrevezetünk, vak félrevezet világtalant, az ország valóban húsba vágó kérdéseibe pedig nem tudunk beleszólni. Nem tudjuk megállítani az egyre rémisztőbb folyamatokat, sőt lassítani sem tudjuk azokat.

Már ne tessék megsértődni, de létezik-e jelentéktelenebb dolog a Tilos Rádiónál, a hepciáskodó Tamás Gáspár Miklósnál, a poshadt szentelt vízbe áztatott Majsai Tamásnál, amazon-dundi Vásárhelyi Máriánál, egy körzeti kőnyomatosba publikált ifj. Hegedűs Lóránt szövegénél, nem sorolom tovább. Nincs jelentéktelenebb.

És mivel foglalkozik a parlament, a párt, a média, az állampolgár utcán, vacsora közben? Még ezeknél is piszlicsárébb ügyekkel. Miközben a baloldal ellopja az országot, talpunk alól az anyaföldet, katasztrófába dönti a mezőgazdaságot, kiüldözi a külföldi tőkét, hazavágja a közoktatást, halálosan megbetegíti az egészségügyet, munkanélküliséget gerjeszt. Persze ezek is szóba kerülnek, mellébeszélés formájában.

Senki nem érti például, hogyan uralkodott el hirtelen a köztudatban első számú problémaként a hálapénz, vagyis a paraszolvencia? Megmondom. Úgy, ahogyan az izraeli zászló. Valami őrületes nagy, háttérben zajló disznóság eltitkolására. Ködítés minden. A Medgyessy-kormányzat hibát hibára halmoz, megteheti, mert a következményeket nem a politikai, bankügyi, nagytőkés elit fizeti meg, hanem a kisember, aki azt a sok hülyeséget sms-ezi a Magyar ATV-nek – balfelől. Meg mi is, persze.

Itt van a határon túlra szorult magyarság sorskérdése. Segítünk rajtuk? Egy frászt! Exportáltuk nekik a békétlenséget. Amit a magyar-magyar értekezlettel homályosítunk. Meg a legfontosabb a világon: a demográfiai katasztrófa. A Medgyessy-kormány még azt a jót is megszüntette e kérdésben, ami keveset az Orbán-kormány tett. Sőt. És hogy a média még annyit se merjen megírni a valóságról, amennyit megír, megfélemlíti a hatalom, csak hogy az is hazugság legyen, amit kérdez. Szerbia helyett Dánia. Csak a bűz valódi.