Második kérdés. Jobb lesz-e az életünk az unióban? Erre nem lehet sem határozott igennel, sem határozott nemmel felelni: lesz, akinek jobb lesz az élete, és lesz, akinek rosszabb lesz. Akinek jobb lesz az élete, az örülni fog a csatlakozásnak, akinek rosszabb lesz, az sírni fog.

Harmadik kérdés. Tudjuk-e, kinek lesz rosszabb és kinek lesz jobb az unióban? Erre könnyű a válasz: nem tudjuk.

Negyedik kérdés. Miért nem tudjuk? Válasz: azért nem, mert nem ismerjük a csatlakozási szerződés tartalmát.

Ötödik kérdés. Ezek szerint vakon fogunk dönteni? Válasz: igen.

Hatodik kérdés. Ez miért olyan nagy baj? Válasz: ezt akkor érti meg az ember, ha arra gondol, hogy mondjuk köt a házára vagy a lakására – kinek mi van – egy adásvételi szerződést, magyarán eladja valakinek, de úgy, hogy a szerződésbe nem írják bele a vételárat. Az eladó szépen aláírja a szerződést, aztán az ingatlanügynökre és a vevőre bízza, hogy utólag írják bele a kért összeget.

Hetedik kérdés. És ha a vevő és az ügynök becsületes?

Nyolcadik kérdés. És ha nem?

Kilencedik kérdés. Sejtjük-e legalább, kinek lesz jobb és kinek lesz rosszabb az unióban? Válasz: sejteni sejtjük. A nyugdíjasoknak, a gazdálkodóknak, a kis- és középvállalkozóknak, a bérből és fizetésből élőknek, általában véve a magyar mezőgazdaságnak, a magyar iparnak és a magyar szolgáltatóágazatnak rosszabb lesz.

Tizedik kérdés. És akkor kinek lesz jobb? Válasz: Medgyessy Péternek, Kovács Lászlónak, Keller Lászlónak, Kuncze Gábornak jobb lesz. Továbbá Gáspár Győzikének, Törőcsik Marinak, Friderikusz Sándornak, Vitray Tamásnak és még sok másnak a médiából. Vagy legalábbis ezt híresztelik magukról.

Tizenegyedik kérdés. Igaz-e, hogy ha a nemmel szavazók lesznek többségben, akkor Magyarország kimarad az unióból és még Románia is megelőzi? Válasz: nem igaz.

Tizenkettedik kérdés. Miért nem igaz? Válasz: azért nem, mert Magyarország ma sem tagja az uniónak, és mégis messze megelőzi Romániát, s amíg a szocialisták kormányra nem kerültek, olyan ütemben fejlődött, hogy tíz év alatt utolérhette volna Ausztriát. Persze, ennek már vége.

Tizenharmadik kérdés. Hát ez az, szóval akkor, ha nemmel szavazunk, örökre kimaradunk? Válasz: nem, mert az uniónak nagyobb szüksége van ránk, mint nekünk őrájuk.

Tizennegyedik kérdés. Mi történik akkor, ha a népszavazás eredménye nemleges lesz? Válasz: megbukik a kormány. Az unió pedig újrakezdi – másokkal – a csatlakozási tárgyalásokat, mert ez olyan rossz példát eredményezhetne, amit nem engedhet meg magának. És aztán, mint például Írországban történt, újabb választásokat írnának ki, amely a meggyőzés hatására, mint ott is történt, már pozitív eredményt hozna.

Tizenötödik kérdés. Hát akkor mi a jó az egészben? Válasz: azért az nem semmi, hogy Magyarország megszabadul a szocialista kormánytól. És ráadásul – s ezzel összefüggésben – jobb feltételeket harcol ki magának az unióban.

Tizenhatodik kérdés. Ezek szerint elkerülhetetlen végzetünk az unió? Válasz: úgy tetszik, igen. De könnyen lehet – feltéve, hogy bízunk magunkban -, hogy mire bekerülünk, olyannyira megváltozik, hogy magunk sem ismerünk rá.

Tizenhetedik kérdés. Előnyére vagy hátrányára? Válasz: ezt ma még nem lehet tudni. Azt sem tudjuk, az iraki háború véget ér-e valamikor. Az afgán felszabadítás példának okáért nem sikerült. A tálibok még mindig harcolnak, Amerika még mindig bombázza őket. Európa a béke mentsvára is lehet, de vannak, akik szeretnék inkább háborúba kergetni.

Tizennyolcadik kérdés. Kik? Válasz: Például Medgyessy Péter és Kovács László.

Tizenkilencedik kérdés. Nekik mi a jó ebben? Válasz: mi volt a jó a kommunizmusban? Nekünk semmi, nekik a hatalom.

Huszadik kérdés. Most akkor mit tegyünk? Válasz: Ne maradjunk otthon, mert a jövőnkről kell dönteni, s azt ne bízzuk másra. Menjünk el és szavazzunk. Ki-ki a saját lelkiismerete szerint. Ki-ki gondoljon magára, a szeretteire, a hozzátartozóira, s gondoljon arra, hogy a szabadságért, a reménységért, a szebb életért meg kell küzdeni. Azt nem adják ingyen.