Zuglóban sétálgatok. A hol villás, hol kertes házas környéknek ez a része kutyától-macskától hangos. A házak ablakait szinte nem is látni a fáktól. Ha nem tudnám, hol járok, bizonytalan lennék, vidék-e ez vagy város.

Reggel egy poszton bosszankodtam, amely szerint ha a vidéki nem dolgozik, a városi nem eszik. Ebben nem kis pökhendiséget érzek, ami engem éppúgy sért, mint amikor a proli parasztozik.

Hirdetés

Budapest kétmilliós város. Itt többen laknak, mint Székelyföldön. Nem hiszem, hogy hazafias tett ennyi magyart másodrendűnek tekinteni, csak mert Karácsony basáskodik. Pedig ez gyakori. Mondhatni népszokás. Sokkal inkább az, mint földet művelni, kaszát fenni és biklát hordani fejkendővel. A helyi Aldiban furán is néznének. Sok vidékit ismerek, de árpát egy se arat, ellenben ugyanazt a netet használja, ugyanott veszi a laptopját, ugyanazt a filmet tölti le és pont annál a benzinkútnál tankol, mint Békásmegyeren vagy Fehérvár óvárosában.

Egyszer egy úrnak azt füllentettem, hogy vidéki vagyok, mire elkezdett megfelelni és tolni a klisét arról, hogy a paraszt különb, mert önellátóbb, mert tisztább, és így tovább.

Nos, ha a városi nem dolgozik, akkor a paraszt az asszonyt fogja a faeke elé, mert se a zablát, se a traktort nem ő gyártja, nem beszélve a malomról, ahol a búzáját őrli, és akkor soha nem járt orvosnál, és fájós foggal sarlózik büszkén. Az úgynevezett tisztasággal kapcsolatban meg ajánlanék olvasásra pár Kodolányi- és Nyirő-kötetet, meg úgy a népi írókat általában, mely irányzat nekem mellesleg mindig egy rejtély volt. A nép, akiről írtak, soha nem olvasta ezeket, aki olvasta, az kizárólag a polgár volt, aki a könyvtárszobájából álmodozott arról, hogy bezzeg az a patakvíz mennyivel tisztább, a csillagos ég a paplan, és a Jóska gyerök mennyivel különb, mint a kávéházban a pincér, majd elment a kávéházba és odaszólt a pincérnek, hogy a szokásost. Szóval ne bántsuk egymást, magyarok!

Amúgy meg Budapest biztos nagyváros? Metropolisz? Szerintem Tokióhoz vagy New Yorkhoz képest falu.

Korábban írtuk