Az egészségügyi miniszterek brüsszeli tanácskozásukon egyetértettek abban, hogy az új típusú koronavírus Kínában feljegyzett magas esetszáma miatt összehangolt óvintézkedésekre van szükség, különös tekintettel arra, hogy az ázsiai ország január 8-ától enyhíti utazási korlátozásait.

Hirdetés

A szakminiszterek ajánlása szerint a tagállamoknak a Kínából érkező repülőgépek valamennyi utasának orvosi, vagy FFP2/N95/KN95 jelzésű, orrot és szájat eltakaró maszk viselését kell javasolniuk. Az uniós tanács továbbá arra ösztönözte a tagállamokat, hogy a Kínából érkező valamennyi utas számára tegyék kötelezővé az indulás előtt legalább 48 órával végzett, negatív eredményt mutató koronavírus-teszt bemutatását.

Az uniós egészségügyi tanács azt is szorgalmazta, hogy az illetékes nemzeti hatóságok végezzenek szúrópróbaszerű tesztelést a Kínából érkező utasok körében, valamint járványügyi szempontok szerint vizsgálják meg a kínai járatokat fogadó repülőterek szennyvizét. Indítványozták továbbá, hogy a tagállamok mozdítsák elő a koronavírus elleni oltások, köztük az emlékeztető oltások felvételét.

Megállapodtak továbbá abban, hogy javaslatokat adnak a Kínából érkező vagy oda tartó nemzetközi utasoknak, valamint a légi járművek és a repülőterek személyzetének a személyes higiéniai és egészségügyi intézkedésekről.

A tagállamok január közepéig értékelik az európai és globális járványügyi helyzetet, és felülvizsgálják a bevezetett intézkedéseket – közölte az uniós tanács.

Korábban írtuk