Kasztília és Leónban péntektől bezárják a vendéglátóhelyeket, amelyek csak házhozszállítási szolgáltatásukat működtethetik korlátozás nélkül. Nem nyithatnak ki a bevásárló központok, az edzőtermek se, és a nem profi sporteseményeket szurkolók nélkül lehet csak megrendezni a következő két hétben.

Hirdetés

Kantábriában várhatóan már csütörtöktől tilos lesz a tartományon belül a városok és települések közötti szabad közlekedés. Az éttermekben, kávézókban pedig csak a teraszokon folytatódhat a vendéglátás.

Galicia hét városában és 53 településén péntektől egy hónapra bezárnak a vendéglátóhelyek, a mozikban és színházakban korlátozzák a közönség létszámát, továbbá megtiltják a csoportos sporttevékenységeket. Az intézkedések a lakosság 60 százalékát érintik.

Asztúria önkéntes lakhelyelhagyási korlátozásra kéri lakóit, hogy csak a legszükségesebb esetekben hagyják el otthonukat. Az északi tartomány a hét elején kezdeményezte a spanyol központi kormánynál, hogy az érvényben lévő éjszakai kijárási tilalmat kiterjeszthesse egész napra. Hasonló kérést fogalmazott meg a két észak-afrikai spanyol autonóm város Melilla és Ceuta is.

Korábban írtuk

Salvador Illa spanyol egészségügyi miniszter szerdai sajtótájékoztatóján megerősítette eddigi álláspontját: a további szigorítások előtt időt kell hagyni a már bevezetett korlátozásoknak, amelyet két-három hétben határozott meg.

A szaktárca hivatalos napi jelentése szerint az elmúlt 24 órában kilencezer új esetet igazoltak a szűrővizsgálatok.

A járvány kezdete óta több mint egymillió 280 ezer embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

A halálos áldozatok száma 888-cal nőtt egy hét alatt és összesen már meghaladta a 38 ezret.


Olaszországot vörös, narancssárga és sárga színű térségekre osztották a járványterjedés súlyossága és a kórházak terheltsége szerint. Giuseppe Conte kijelentette, nem vezettek be zöld területet, mivel az ország egyetlen egy része sem mentes a Covid-19 betegség veszélyétől.

A négy vörös zónának minősített régiót péntektől karantén alá helyezik: határaikat lezárják, és az önkormányzatokon belüli mozgás is tiltott. Kizárólag halaszthatatlan munkavégzés, iskolába járás vagy egészségügyi ok miatt lehet utcára menni. Az ehhez szükséges engedélyt a belügyminisztérium honlapjáról tölthető le, a tavasszal már bevált gyakorlat szerint.

Leállítják a vendéglátást és a kereskedelmet, csak az élelmiszerüzletek és az alapvető cikkeket árusító boltok maradnak nyitva, köztük a gyógyszertárak, dohányüzletek, újságostandok, tisztítók valamint a fodrászatok. Az oktatást az általános iskola hetedik osztályától online tanításra állítják át. Minden nem professzionális sporttevékenység tiltott, az egyéni szabadtéri mozgás is csak a lakhely közvetlen közelében engedélyezett. A lezárt éttermek és bárok este tíz óráig elvitelre működhetnek.

Naracssárga, vagyis közepesen veszélyes térségnek nyilvánították Pugliát és Szicíliát. Ezekben sem engedélyezett a tartományból való ki- és belépés, valamint az önkormányzatok területének elhagyása. Napközben azonban nincsen kijárási tilalom, és az üzletek is nyitva tartanak. Az ország többi része sárga övezetnek számít, ahol – az éjszakai kijárási tilalmat kivéve – szabad a mozgás, az online oktatást csak 14 éves kortól vezetik be, és a vendéglátóipari létesítmények este hatig nyitva maradhatnak.

Az intézkedések december 3-áig érvényesek.

A tartományok osztályázásáról a járványgörbe alakulása szerint az egészségügyi tárca dönt kéthetente.

Országos érvényű intézkedésnek számít az este tíz órától reggel ötig érvényes kijárási tilalom, az üzletközpontok hétvégi és ünnepnapi lezárása, a mozik és színházak után a múzeumok és kiállítások leállítása, a tömegközlekedés kihasználtságának ötven százalékosra való csökkentése, az uszodák és edzőtermek lezárása.

Giuseppe Conte kormányfő bejelentését múlt péntek óta várta Olaszország. Több napon át folyt a vita a kormány és a tartományok között, mivel egyetlen térség sem akart vörös zónába kerülni.

A miniszterelnök kijelentette, hogy a zárásoknak nincsen alternatívájuk.

„Ez az egyetlen mód, hogy nyugodt karácsonyt tudjunk biztosítani” – jelentette ki.

Attilio Fontana, a tavasz óta gócpontnak számító Lombardia kormányzója elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány „alaptalanul” veszélyes régiónak nyilvánítsa a tízmilliós tartományt. Hangsúlyozta, hogy az utóbbi napokban Lombardiában javultak a járványmutatók.

„Conte arcul csapta a lombardiaiakat” – hangoztatta Fontana. A szicíliai tartományi elnök Nello Musumeci érthetetlennek tartotta, hogy a sziget narancssárga lett. Campania vezetője, Vincenzo De Luca szerint viszont a régió helyzete rosszabb, mint ahogyan azt a kormány látja, és annak ellenére, hogy Campania kevéssé veszélyes régióként lett osztályozva, De Luca bejelentette, hogy teljesen leállítja a tantermi oktatást.

Olaszországban október eleje óta ez a negyedik korlátozási csomag. Szerdán több mint 30 ezer új fertőzöttet szűrtek ki, és 353 beteg halt meg.

Új korlátozásokat, többek között éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be Cipruson a koronavírus-járvány második hullámának lefékezésére – közölte a nicosiai kormány szerdán.

A csütörtökön hatályba lépő kijárási tilalom este 23 órától reggel 5 óráig lesz érvényben. Az intézkedés egyelőre november 30-ig lesz hatályban.

„A fertőzöttek számának napi emelkedése egyre ellenőrízhetetlenebbé válik, mindez nem csupán áldozatokat követel, de fenyegetést jelent az ország egészségügyi ellátórendszerére és általában jóléti rendszerére” – húzta alá Nikosz Anasztasziádész ciprusi elnök közleményében.

Cipruson márciusban vezettek be először rendkívüli korlátozásokat, amelyek gyakorlatilag nullára, illetve egy számjegyűre csökkentette a napi új fertőzöttek számát.

Az esetszám hirtelen megemelkedése október elején indult meg. Szerdán 166 új fertőzöttet regisztráltak az 1,2 millió lakosú szigetországban. Eddig Cipruson 4934 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 27-en hunytak el a kórban.