A minisztérium által a közösségi médiában kedden közzétett rövid közlemény nem közölt további részleteket a fegyverátadásról. A Wagner-csoport jelenleg számos olyan fegyverrel rendelkezik, mint a reguláris csapatok, köztük harckocsikkal, légvédelmi rendszerekkel és támadó repülőgépekkel. Ezek közül néhányat használtak a múlt hétvégi rövid ideig tartó lázadásuk során.

Hirdetés

Prigozsin árulással vádolta meg az orosz hadsereg magas rangú vezetőit

Múlt pénteken a Wagner vezetője, Jevgenyij Prigozsin árulással vádolta meg az orosz hadsereg magas rangú vezetőit, és csapatait Oroszország nagyvárosai, köztük a főváros felé küldte azzal a kimondott céllal, hogy a tisztviselőket eltávolítsák a szolgálatból. A lázadás másnap ért véget, amikor az üzletember elfogadta a Moszkvával kötött, belarusz közvetítéssel létrejött egyezséget, amely többek között mentességet biztosított számára és a Wagner személyzete számára a büntetőeljárás alól.

A lázadás nem volt békés, mivel a Wagner katonái több orosz katonai repülőgépet lelőttek, miközben konvojuk az M4-es Don autópályán haladt végig. A veszteségek részletei továbbra is homályosak, de Vlagyimir Putyin elnök hétfőn a nemzethez intézett beszédében elismerte a katonai pilóták halálát. Meg nem erősített állítások szerint Prigozsin felajánlotta, hogy kártérítést fizet a pilóták családjainak.

Putyin felajánlotta Wagner katonáinak, hogy választhatnak: csatlakoznak az orosz hadsereghez vagy a rendvédelmi szervekhez, visszavonulnak az aktív szolgálatból, vagy követik Prigozsint Belaruszba, amely vállalta, hogy befogadja őket – olvasható a portál cikkében.

Korábban írtuk