Fotó: ShutterStock.com/ChameleonsEye (illusztráció)
Hirdetés

Scott Morrison miniszterelnök közölte a médiával: a tagállamok az őslakosokkal egyeztetve jelölik ki a lezárandó területek határát.

Egészségügyi szakemberek létfontosságúnak tartják annak megakadályozását, hogy az új koronavírus megfertőzze ezeket a közösségeket, mert körükben nagy a krónikus betegek aránya, tagjaiknál nehezebben lehet elérni, hogy a szokásosnál jóval nagyobb távolságot tartsanak egymástól, és megfertőződés esetén sokkal nehezebb orvosi, kórházi ellátásuk is. Ausztráliában pénteken napközben 785 fertőzéses esetet tartottak nyilván, de túlnyomó többségük valamely nagyváros lakója. A halálesetek száma pénteken hét volt az országban.

Új-Dél-Wales állam egészségügyi hatóságai azzal a felhívással fordultak pénteken az előző nap óta Sydneyben horgonyzó Ruby Princess óceánjáró hajó utasaihoz, hogy szigorúan tartsák be a szabályt, miszerint 14 napig otthonukban kell maradniuk, elszigetelve magukat a külvilágtól, ugyanis három ember a hajóról fertőzöttnek bizonyult.

A hajó 2700 utassal és 1100 főnyi személyzettel nemrég tért vissza Új-Zélandról, és csütörtökön kötött ki Sydneyben. Kikötéskor a hajón 13 ember arra panaszkodott, hogy nem érzi jól magát, ezért orvosok megvizsgálták őket. A többi utast elengedték otthonukba, de arra kérték őket, hogy elérhetőségeik meghagyása mellett maradjanak kéthetes házi karanténban. A személyzet tagjai a hajón vannak karanténban. A 13 ember teszteredménye péntekre lett kész, és kiderült, hogy két utas és a személyzet egyik tagja fertőzött az új koronavírussal. A két utast kórházba szállították, a személyzet fertőzött tagját pedig a hajó egészségügyi részlegében ápolják. Közben egy Tasmániába hazatérő utas beteg lett, és kórházban fekszik.

Az ausztrál kormány rendelete alapján március 16-tól kezdődően 30 napig nem köthetnek ki a külföldi óceánjárók Ausztráliában. Emiatt öt kirándulóhajó – csak a személyzet tagjaival a fedélzeten – horgonyoz Sydney közelében a tengeren.

Péntek estétől pedig már (közép-európai idő szerint délelőtt 11 órától) zárva lesznek a határok mindenki előtt, aki nem az ország állampolgára vagy nem rendelkezik állandó letelepedési engedéllyel. Kivételt képeznek még az említettek családtagjai.

A miniszterelnök ezenkívül azt javasolta pénteken az ország lakosságának, hogy zárt helyen minden négy négyzetméterre juthat csak egy ember, akiknek legalább kétméteres távolságot kellene tartanuk egymástól a megfertőződés elkerülése érdekében. Már korábban betiltották az országban, hogy zárt helyiségekben száz embernél több tartózkodjon, és a sporteseményeket nézők nélkül szabad csak megrendezni. Az iskolák viszont továbbra is nyitva maradnak, mert a kormány szerint az oktatási intézmények bezárása súlyos következményekkel járna. Morrison miniszterelnök becslése szerint a koronavírus-válság legalább hat hónapig tart majd.

Tasmánia vezetése bejelentette, hogy szombattól a szigetet nemcsak a külföldiek előtt szigeteli el teljesen, hanem az ország többi részétől is olyan értelemben, hogy bárkinek, aki oda érkezik, 14 napra házi karanténba kell vonulnia.