Hirdetés

Elhibázott szankciók

Az orosz-ukrán háború teljesen felforgatta Európát. A konfliktus kitörése óta az európai lakosok egyre inkább szenvednek, mert az Európai Bizottság minden előzetes hatástanulmány nélkül elfogadott nyolc szankciós csomagot Oroszország ellen.

A szankciós csomagok magukba foglalják a személyek és szervezetek, a pénzügyi és üzleti szolgáltatások, a közlekedési ágazat, az orosz katonai-ipari komplexum, a kereskedelmi és az energetikai ágazat elleni korlátozásokat.

Egymagában a háború nem okozott volna rekordméretű inflációt és energiaár-emelkedést a kontinensen.

Az energetikai szankciók elfogadása után lőttek ki az árak, mert az Európai Bizottság és a brüsszeli bürokraták hibásan mérték fel a helyzetet és folyamatosan hibás döntéseket hoztak az energetikai szankciókat illetően. Brüsszelben úgy hoztak meg sorsfordító döntéseket, hogy nem kínáltak alternatívákat az ország számára.

Az energetikai szankciókkal kapcsolatos döntéseket abban az esetben szabadott volna elfogadni, ha az országok az energiamixükben pótolni tudták volna a kieső orosz fűtőanyagokat.

Brutális rezsiköltségek Európa-szerte, a magyarokat védi a rezsicsökkentés

Nyugaton és más EU-s tagállamokban az emelkedő rezsiárak egyre nagyobb terhet rónak a családokra. Sok helyen brutálisan megdrágult az energia ára, amit alább be is mutatunk. Míg máshol egyre drágább a rezsi, addig Magyarországon olcsóbb a rezsicsökkentésnek és a kormány energetikai intézkedéseinek köszönhetően.

Már van olyan európai ország ahol az áramért a magyar árak hétszeresét, a gázéért pedig tizenhétszeresét kell fizetni. A magyar háztartások az augusztusban bekövetkezett változások ellenére is példátlanul olcsón jutnak hozza az energiához. Mint egy nemrég készült felmérésből kiderült Észtországban egy hónap alatt a gáz ára 88%-kal, míg a svédeknél az áram ára 47%-kal nőtt.

A legnagyobb áramár-emelkedés a svéd (47%), az észt (41%), a német (23%) és a cseh (23%) fővárosban volt. a földgáz ára pedig az észt (88%), az osztrák (36%) és a holland (23%) fővárosban emelkedett meg a leginkább.

A kormányprogram nem csak az átlagfogyasztásig, hanem afölött is védelmet nyújt a családoknak, mivel a lakossági piaci ár is a legolcsóbbak közé tartozik Európában. Az átlagfogyasztás (63.645 MJ) esetén a földgázért továbbra is a magyar fogyasztók fizették a legalacsonyabb árat: 2,53 eurocentet kWh-ként.

Fotó: Origo
Az áramért a második legalacsonyabb árat fizetik a magyar családok

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Korábban írtuk